Dom naroda Federacije BiH dobio novo rukovodstvo

Nakon imenovanja, predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH bi trebalo da predlože novog mandatara za sastav vlade.

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine dobio je novo rukovodstvo čime je počelo formiranje izvršne vlasti u tom entitetu (Fena)

Na konstitutivnoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine izabrano je njegovo rukovodstvo i počelo formiranje izvršne vlasti u tom entitetu nakon izbora održanih u oktobru prošle godine.

Za predsjedavajućeg tog doma izabran je HDZ-ov Tomislav Martinović, dok su potpredsjedavajući SDP-ov Slađan Ilić iz reda Srba i NiP-ov Izan Hajdarević iz reda Bošnjaka.

Dok su Ilić i Martinović izabrani velikom većinom delegata, Klub Bošnjaka je bio podijeljen između SDA-ovog prijedloga Aide Obuća i NiP-ovog kandidata Hajdarevića.

Podjele u Klubu Bošnjaka

Hajdarević je izabran sa 50 glasova, 11 je bilo suzdržanih, a protiv 15 delegata. Kandidatkinja Obuća je dobila podršku 25 delegata, jedan je bio protiv, a 53 delegata su bili suzdržani.

Da je za potpredsjednika Doma naroda federalnog parlamenta umjesto Hajdarevića izabrana Obuća, to bi usložnilo proces daljnjeg formiranja federalne vlade, jer bi izbor mandatara ovisio od podrške SDA-ovog potpredsjednika koji nije u vladajućoj koaliciji sa Osmorkom i HDZ-om.

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zbog izmjena Ustava FBiH koje je nametnuo Visoki predstavnik Christian Schmidt u ovom mandatu ima 80 delegata i to po 23 iz reda konstitutivnih naroda Bošnjaka, Srba i Hrvata i 11 iz reda ostalih.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada