Schmidt: Reforma Izbornog zakona nakon općih izbora u BiH

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini najavio je ustrajati na promjenama Izbornog zakona ove zemlje bez obzira na očekivane otpore.

Christian Schmidt je upozorio neke aktere u BiH da ne potcjenjuju njegovu nezavisnost u donošenju odluka (Anadolija)

Njemački dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) u izdanju od četvrtka donosi analizu stanja u Bosni i Hercegovini uoči nedjeljnih parlamentarnih izbora i citira visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta, koji je najavio ustrajati na promjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovuinenakon izbora bez obzira na očekivane otpore.

“Prije su mnogi Bošnjaci u funkciji visokog predstavnika vidjeli saveznikam jer su očekivali da on svoje ovlasti koristi kako bi centralizirao Bosnu i Hercegovinu, što je u interesu Bošnjaka”, piše autor teksta Michael Martens.

U tekstu pod nazivom “Ako treba i putem dekreta”, obračunava se i sm od njemačkih političara često korištenom, sintagmom “građanske Bosne”.

‘Zloupotreba brojčane premoći’

“Iza pojma ‘građanska Bosna’, u kojoj svaki glas ima istu težinu, često se nalazila želja Bošnjaka da svoju brojčanu premoć iskoriste u drugačije konstruiranoj Bosni”, primjećuje Martens.

Martens smatra da je mnogima trn u oku činjenica da Schmidt krivicu za probleme u zemlji ne svaljuje samo na dvije opcije u zemlji.

“Schmidtm dodušem ne umanjuje i ne negira opasnost radikalne retorike hrvatskih i srpskih političara, ali u njima ne vidi jedini razlog za probleme u zemlji”, navodi se u analizi FAZ-a.

U tekstu se navodi kako Schmidt svojim potezima, između ostalog, želi spriječiti da Bošnjaci “svoju brojnu premoć u etničkom proporcionalnom sustavu zemlje zloupotrijebe kako bi marginalizirali Hrvate”, prenosi Hina.

To je u razgovoru za FAZ indirektno potvrdio i Schmidt.

“Meni je osoba iz bošnjačkog stranačkog miljea rekla da se, naravno, ne radi o pravom predstavništvu Hrvata kada se neko s jasno prepoznatljivim bošnjačkim porijeklom izjasni za Hrvata”, kazao je on za FAZ.

Sve promjene u skladu s Ustavom

Schmid je rekao kako “uprkos otporima” želi nastaviti s reformama Izbornog zakona i nakon općih izbora ove nedjelje.

“Za veće zahvate smo vremenski bili preblizu izborima i trebamo uzeti u obzir da određena pitanja vrlo lako mogu zavladati predizbornom kampanjom i potisnuti ostale, važnije teme”, kazao je Schmidt objašnjavajući zašto reforme nisu bile donesene prije ovogodišnjih izbora.

Rekao je kako računa sa žestokim otporom, ali je dodao kako će sve promjene biti u skladu s Ustavom.

Na pitanje o tome računa li na podršku Evropske unije, Berlina i Washingtona, Schmidt je kazao kako se savjetuje sa svim stranama, ali je dodao kako svoju poziciju ne vidi kao poziciju “glavnog sekretara faktora iz Daytona”.

“Isto tako bih upozorio neke aktere u Bosni i Hercegovini da ne potcjenjuju moju nezavisnost u donošenju odluka”, zaključio je Schmidt.

Izvor: Agencije