Otvoren Generalni konzulat BiH u Novom Pazaru

Radi se o prvom bh. konzulatu na teritoriji Srbije, a pokrivat će šest sandžačkih opština – Novi Pazar, Tutin, Sjenicu, Novu Varoš, Prijepolje i Priboj.

U Generalnom konzulatu će državljani BiH moći izvaditi pasoš, putni i rodni list (Anadolija)

U Novom Pazaru u utorak je otvoren Generalni konzulat Bosne i Hercegovine, prvi na teritoriji Srbije, koji će pokrivati šest sandžačkih opština – Novi Pazar, Tutin, Sjenicu, Novu Varoš, Prijepolje i Priboj

Diplomatsko predstavništvo su otvorili ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, prenosi Fena.

Turković je navela da je riječ o 57. diplomatskom predstavništvu Bosne i Hercegovine.

Prvi konzulat BiH u Srbiji

Biševac smatra da je ovo važan dan za Novi Pazar i Sandžak, ali i cijelu Srbiju, jer će se dodatno uspostaviti veze prijateljstva i poslovanja naroda dviju zemalja.

Ime konzula u Novom Pazaru nije još objavljeno, a zgrada Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine nalazi se prekoputa zgrade Generalnog konzulata Turske, koji je otvoren u augustu prethodne godine.

To je prvi konzulat Bosne i Hercegovine na teritoriji Srbije, a u njemu će bh. državljani moći izvaditi pasoš, putni list, rodni list i obaviti druge konzularne poslove.

Izvor: Agencije