Milanović: Kinezima je Pelješki most bio ulaz u evropski prostor

‘Pretpostavljam da je Kinezima taj projekt više bio kao nekakva vrsta ulaza u europski prostor koji im je sad na neko vrijeme zatvoren bez obzira što su posao odradili dobro,’ kaže predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

'Ovo jučer je bilo zanimljivo (...) nama Kina nije problem kakav je Amerikancima i nekim drugim državama,' rekao je Milanović (EPA)

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da je Kinezima projekt izgradnje Pelješkog mosta bio ulaz u evropski prostor, ali misli da će im taj prostor ponovno neko vrijeme biti zatvoren s obzirom na aktuelne geopolitičke odnose, prenosi Hina.

“Ovo nije njihov projekt, to je evropski novac, naš novac, a kineska tvrtka je dobila posao na transparentnom natječaju, ali bojim se da je to bilo zadnji put da su dobili s obzirom na situaciju u svjetskim odnosima i geopolitici”, smatra Milanović.

Građevinske radove na Pelješkom mostu izvela je kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC). Kinezi su posao dobili ispred austrijskog Strabaga i zajednice ponuđača koju su činile jedna italijanska i turska kompanije.

“Pretpostavljam da je Kinezima taj projekt više bio kao nekakva vrsta ulaza u europski prostor koji im je sad na neko vrijeme zatvoren bez obzira što su posao odradili dobro. Oni će se također morati malo više otvarati prema europskim tvrtkama”, rekao je Milanović novinarima.

Iznenađen video porukom kineskog premijera

Milanović je rekao da ga je iznenadila video poruka kineskog premijera Lija Keqianga na otvaranju Pelješkog mosta i da ne može procijeniti kad je ona snimljena.

“Da mi je netko prije tri tjedna rekao da će nam se obratiti kineski premijer, inače zemlja koja podržava Rusiju u njezinu napadu na Ukrajinu (…) ja bih rekao – hajde da vidim. Sad sam vidio, palac gore, ali malo uheren”, rekao je.

“Ovo jučer je bilo zanimljivo (…) nama Kina nije problem kakav je Amerikancima i nekim drugim državama. To što smo u NATO-u ne znači da ćemo slijepo pratiti politiku članica NATO-a. Nećemo previše drmusati brod ili most, ali imamo svoje interese”, poručio je Milanović.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada