Kineski premijer: Pelješki most unapređuje saradnju Kine i EU-a

Saradnja kineskih i evropskih kompanija na projektu ‘nam daje inspiraciju da zemlje različitih historijskih i kulturnih nasljeđa mogu udružiti svoje snage u solidarnoj saradnji’, rekao je kineski premijer Li Keqiang.

Pelješkim mostom, koji od danas otvoren za saobraćaj, prometno će biti povezan jug Hrvatske s ostatkom države (Al Jazeera)

Kineski premijer Li Keqiang je na otvorenju Pelješkog mosta istakao kako se nada da će taj projekt, osim kinesko-hrvatskog prijateljstva, unaprijediti i odnose i saradnju Kine i EU-a.

Saradnja kineskih i evropskih kompanija na projektu “nam daje inspiraciju da zemlje različitih historijskih i kulturnih nasljeđa mogu udružiti svoje snage u solidarnoj saradnji”, rekao je kineski premijer te ocijenio da je Pelješki most pokazao obostrane koristi “komplementarne saradnje Kine i EU-a”, prenosi Hina.

Pelješki most “osim što je most promicanja prijateljstva Kine i Hrvatske, i odraz je saradnje Kine i EU-a”, zaključio je u svom obraćanju okupljenima putem video snimka.

Ekonomska globalizacija je ‘pravi smjer’

“Kina i EU su sveobuhvatni strateški partneri. Kina uvijek pristupa odnosima s Evropskom unijom dugoročno i na strateškom nivou, rado vidi jedinstvenu i prosperitetnu Evropu, stalno se zalaže za saradnju i međusobno učenje na temelju međusobnog uvažavanja i ravnopravnosti, što odgvoara suštinskim i dugoročnim interesima Kine i EU-a”, poručio je evropskim partnerima.

Li Keqiang je utvrdio da, iako je svijet izložen ozbiljnim izazovima poput pandemije i “geopolitičkih sukoba”, ekonomska globalizacija i dalje “nezaustavljiv historijski trend” i “pravi smjer za ostvarivanje uzajamnih i višestrukih koristi”.

“Kina i EU predstavljaju važne politčke snage i vodeće su globalne ekonomske sile. (…) U sadašnjim okolnostima obje strane trebaju zajedno očuvati multilateralni trgovinski sisteme utemeljen na pravilima sa Svjetskom trgovinskom oragnizacijom u centru, kako bismo zajedno gradili otvorenu svjetsku ekonomiju”, poručio je.

Povezivanje juga s ostatkom Hrvatske

Pelješkim mostom, koji od danas otvoren za saobraćaj, prometno će biti povezan jug Hrvatske s ostatkom države.

Pelješki most je integralne hibridne konstrukcije s 13 raspona, od kojih je pet glavnih (centralnih) raspona dužine 285 metara, šest centralno postavljenih armiranobetonskih pilona visine 33 metra, te dvije trake zajedno sa zaustavnom trakom koja će služiti za održavanja mosta.

Most je dug 2.400 metara, a plovidbeni profil ispod mosta usaglašen s ekspertnom grupom Bosne i Hercegovine 200 puta 55 metara.

Izvor: Agencije