Otvoren Pelješki most, saobraćaj od ponoći

Pelješkim mostom, koji je večeras svečano otvoren, saobraćajno će biti povezan jug Hrvatske sa ostatkom države.

Kadrovi sa svečane ceremonije otvaranja Pelješkog mosta (Anadolija)

Prelaskom prvih automobila i motocikala, uz veliki vatromet, trube, bengalke s brodica, pucnjavu Dubrovačkih trombunjera i zvona crkava Dubrovačke biskupije, svečano je u utorak navečer otvoren i u promet pušten Pelješki most, javila je agencija Hina.

Svečanost otvorenja mosta kojim je jug Hrvatske povezan s ostatkom države, počela je na odmorištu Komarna “Fanfarama 304” kompozitora Mateja Meštrovića, numerom posebno napisanom za ovu priliku nakon koje je uslijedila i Meštrovićeva “Neka prođu”.

Nakon evropske himne “Oda radosti” te himne Hrvatske “Lijepa naša domovino” iznad mosta preletjelo je pet aviona akrobatske grupe “Krila oluje”, a uslijedio je kratki video o izgradnji mosta. Tokom programa prikazano je još nekoliko kratkih isječaka u kojima su govorili radnici na mostu, lokalni ribari, ugostitelji, stanovnici toga kraja.

Obraćanja zvaničnika

U sklopu programa Hrvatsko glazbeno društvo “Sveta Cecilija” s Korčule izvelo je “Morešku”, Klapa Sveti Nikola pjesmu “Neretva je sveto blago”, klapa “Kaše” potpuri pjesama Đele Jusića, a “Lado Electro” izveo je “Lepi valcer”, Luka Šulić i Dubrovački simfonijski orkestar izveli su pjesmu “Galeb i ja”, Ansambl Sveti Blaž “Zvona moga grada”, a Roko Radovan i Dubrovački simfonijski orkestar pjesmu “To je tvoja zemlja”.

 

 

Prisutnima na svečanosti obratili su se župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić te potpredsjednik Vlade i resorni ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Kao izaslanica predsjednice Evropske komisije obratila se potpredsjednica Evropske komisije za demokratiju i demografiju Dubravka Šuica, a videoporukom kineski premijer Li Keqiang.

Potom se prisutnima obratio državni vrh – predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandrokovića te predsjednik Republike Zoran Milanović.

Ekonomski značaj

Uslijedila je “Himna slobodi”, a u finalu njenog izvođenja počeo je i vatromet, barke i brodice ispod mosta trubile su te su zapaljene bengalske vatre, a po mostu su se provezli automobili Rimac Nevera s jedne i Niko Pulić u svom automobilu s druge strane, sve uz pucnjavu Dubrovačkih trombunjera i zvonjavu svih crkvenih zvona u Dubrovačkoj biskupiji.

Najviši zvaničnici potom su otišli do početka mosta koji je potom blagoslovio biskup Dubrovačke biskupije Roko Glasnović.

Redovan saobraćaj mostom počet će se odvijati nakon ponoći.

Ekonomski je Pelješki most izuzetno značajan za cijelu državu, ponajprije Dubrovačko-neretvansku županiju, a njegovim otvaranjem će biti povezan cijeli teritorij Hrvatske. Glavni projektant mosta je slovenski stručnjak Marjan Pipenbaher, gradila ga je kineska kompanija, a s 85 posto bespovratnih sredstava gradnju je finansirala Evropska unija.

Izvor: Al Jazeera i agencije