Protesti ispred sjedišta OHR-a u Sarajevu

Poziv na proteste potakla je vijest da će Christian Schmidt nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH koje bi zemlju mogle gurnuti u dublje etničke podjele i diskriminaciju.

Političke stranke sa sjedištem u bh. prijestolnici na proteste su pozvale svoje članove, simpatizere i građane (Anadolija)

Veliki broj građana okupio se na demonstracijama u centru Sarajeva, ispred zgrade u kojoj je sjedište Visokog predstavnika Christiana Schmidta zbog mogućeg nametanja izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Političke stranke sa sjedištem u bh. prijestolnici na proteste su pozvale svoje članove, simpatizere i građane. Pridružila su im se i pojedina udruženja veterana Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Svi oni od OHR-a traže da odustane od nametanja odluke koja bi, kako tvrde, dodatno produbila podjele u BiH na principu etno-teritorijalne dominacije.

Poziv SDP-a

Opoziciona Socijaldemokratska partija SDP BiH pozvala je na mirne proteste danas ispred sjedišta Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu, nakon što je najavljeno da će Christian Schmidt nametnuti izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine što bi zemlju moglo gurnuti u dublje etničke podjele i diskriminaciju, prema oponentima takve odluke.

Prema napisima bosanskohercegovačkih medija, koje iz Ureda visokog predstavnika nisu ni potvrdili ni demantirali, predstavnik međunarodne zajednice za BiH Schmidt iskoristit će specijalne ovlasti i nametnuti izmjene Izbornog zakona u utorak, koje u slučaju Federacije BiH, jednog od dva entiteta u zemlji, uključuju cenzus za ulazak delegata u entitetski dom naroda, zbog čega bi Hrvati mogli ostati bez delegata u tom domu iz istočnog dijela zemlje jer ih tu živi jako mali broj, dok bi Bošnjaci mogli ostati ili bi broj delegata koji ih predstavljaju bio reduciran iz zapadne Hercegovine. Prema trenutnom Izbornom zakonu BiH, svaki od 10 kantona u Federaciji BiH u federalni Dom naroda daje najmanje po jednog predstavnika iz reda Hrvata, Srba i Bošnjaka.

‘Kakvu BiH žele građani’

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ BiH) kritikuje da brojniji Bošnjaci u federalni Dom naroda biraju Hrvatima delegate iz onih dijelova Federacije gdje su Hrvati u manjini, uključujući i člana za državno predsjedništvo, zbog čega i podržava nametanje novog izbornog zakona, no oponenti u takvoj eventualnoj Schmidtovoj odluci vide novu etničku podjelu zemlje, započeta etničkim čišćenjem u ratovima devedesetih godina.

„Vrijeme je da dignemo glas i jasno kažemo kakvu Bosnu i Hercegovinu žele naši građani“, stoji u proglasu SDP-a, koji mirne proteste ispred OHR-a najavljuje za 19 sati u ponedjeljak.

Na mirne proteste ispred sjedišta OHR-a u Sarajevu pozvala je i Demokratska fronta (DF) člana tročlanog državnog predsjedništva Željka Komšića, aktivist za prava Roma Dervo Sejdić i nekoliko drugih političkih partija i civilnih organizacija.

Naknadno, pozivima na proteste pridružila se i vladajuća Stranka demokratske akcije (SDA).

OHR je međunarodno ad hoc tijelo, kojeg čine ambasadori više stranih zemalja, formirano kako bi nagledalo provedu Daytonskog mirovnog sporazuma koji je 1995. godine zaustavio rat u Bosni i Hercegovini. Međunarodni predstavnik koji je na čelu OHR-a ima specijalne ovlasti intervenirati u zakonodavstvo Bosne i Hercegovine, tamo gdje domaće vlasti ne mogu postići dogovor.

Izvor: Al Jazeera i agencije