Golob pisao Michelu i Von der Leyen da se BiH dodijeli status kandidata

Evropska unija mora razmotriti svoj dio odgovornosti za situaciju u BiH i novu geopolitičku realnost u Evropi, naveo je slovenski premijer u pismu čelnicima Unije.

Robert Golob je prvi put predložio da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata na samitu Unije u junu (Reuters)

Premijer Slovenije Robert Golob pozvao je predsjednike Evropske komisije i Evropskog vijeća, Ursuli von der Leyen i Charlesu Michelu, da se Bosni i Hercegovini, na osnovu ispunjavanja realnih uvjeta, dodijeli status zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

U pismu je naveo kako EU mora razmotriti svoj dio odgovornosti za situaciju u Bosni i Hercegovini i novu geopolitičku realnost u Evropi, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju STA.

U pismu od 8. jula, koje je Vlada Slovenije objavila u utorak na Twitteru, Golob je naveo da, prije nego što dobije status kandidata, Bosna i Hercegovina mora donijeti zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) i Zakon o javnim nabavkama.

Golob je napomenuo da je za Bosnu i Hrecegovinu važno da usvoji strategiju reforme javne uprave i akcioni plan i strategiju za upravljanje javnim finansijama, kako bi pokazala opredjeljenost za unapređenje javne uprave.

Podršku BiH pružio i Borut Pahor

“Gore pomenuto i provođenje slobodnih i fer izbora u Bosni i Hercegovini u oktobru 2022. godine ukazivali bi na dovoljnu privrženost EU, što bi predstavljalo osnov za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU do kraja ove godine, najkasnije na Evropskom vijeću u decembru 2022. godine”, navodi se u pismu.

Slovenski premijer napomenuo je da je Bosna i Hercegovina prošla kroz period rata, koji je trajno podijelio njenu politiku, administraciju i društvo u cjelini, te naglasio da bi davanje statusa zemlje kandidata ojačalo progresivno i usmjereno ponašanje.

Dodao je da je primarni razlog stagnacije Bosne i Hercegovine posljedica “suprotstavljenih vizija političkih elita” u zemlji i “nespremnosti istih elita da postignu neophodne kompromise kako bi zemlja krenula naprijed”.

Golob je prvi put predložio da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata na samitu EU-a u junu, a za to se založio i predsjednik Slovenije Borut Pahor u pismu Michelu u junu, pozivajući da se status kandidata dodijeli bez uvjeta.

Izvor: Agencije