Ivica Puljak ostaje gradonačelnik Splita

Kandidat Centra za gradonačelnika Splita odnio je uvjerljivu pobjedu u drugom krugu prijevremenih izbora; protukandidat Zoran Đogaš mu čestitao na pobjedi.

Ivica Puljak je osvojio 27.496 glasova (Miroslav Lelas/PIXSELL)

Kandidat Centra za gradonačelnika Splita Ivica Puljak odnio je uvjerljivu pobjedu u drugom krugu prijevremenih izbora, pokazuju privremeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva (DIP) nakon što su obrađena sva biračka mjesta.

Ivica Puljak je osvojio 27.496 glasova, a nestranački kandidat Hrvatske demokratskke zajednice (HDZ) i Hrvatske seljačke strannke (HSS) Zoran Đogaš 13.243 glasa, prenosi Hina.

Ti podaci temelje se na sva 163 biračka mjesta, pokazuju podaci DIP-a.

Puljak će, zajedno sa svojim zamjenicima Bojanom Ivoševićem i Antonijom Kuzmanićem, voditi grad Split sljedeće tri godine, do redovnih lokalnih izbora u proljeće 2025. godine.

Vlada je raspisala prijevremene izbore u Splitu nakon što su Puljak i njegovi zamjenici Ivošević i Kuzmanić dali ostavke 8. aprila, jer su izgubili podršku partnera u Gradskom vijeću.

Puljak: Veliki posao počet ćemo u ponedjeljak

Na izbore u drugom krugu izašlo je 41.571 birača, odnosno njih 28,36 posto.

Pravo glasa u drugom krugu imala su 146.583 punoljetna građanina.

Broj nevažećih listića je 823, ili 1,98 posto.

Drugi krug izbora za gradonačelnika Splita i njegove zamjenike održan je jer niko u prvom krugu nije dobio natpolovičnu većinu.

Puljak je u prvom obraćanju rekao da su građani Splita koji su ih izabrali poslali jasnu poruku te da ih čeka veliki posao, s kojim će početi već u ponedjeljak.

Zoran Đogaš čestitao je u nedjelju navečer Ivici Puljku na pobjedi, a na novinarsko pitanje ostaje li nakon svega u politici rekao je: “‘Ajmo prespavat’.”

Zahvalio se svim građanima koji su izašli na izbore.

Đogaš: Izvući iz krize vlasti i upravljanja

Rekao je da su oni koji izašli na birališta ostvarili svoje demokratsko pravo da većinom glasova izaberu put kojim će grad kročiti iduće tri godine.

Ovaj izbor je njihova odluka, ali on obavezuje pobjednika da služi svim građanima, istaknuo je.

“Čestitam gospodinu Puljku i njegovim zamjenicima na pobjedi, ali moram zahvaliti i svima onima koji su prepoznali nas, koji su nam dali glas i vjerovali u nas. Ja i moji zamjenici smo srcem i dušom krenuli u ovu utakmicu i odigrali je iskreno i fer do kraja. Ponosan sam na našu kampanju, koja je bila bez mržnje i uvreda, a hvala i medijima koji su pratili”, rekao je.

Đogaš se nada se da će stanje u gradu nakon izbora ići na bolje, “da ćemo se izvući iz krize vlasti i upravljanja”.

Izvor: Agencije