Plenković: Izjava Brnabić o Hrvatskoj je smiješna

Da je Hrvatska etnički čista država, hrvatski premijer tvrdi da predstavnici manjina ne bi bili u saboru niti bi učestvovali u vlasti.

Plenković: Naša politika je politika uključivanja, tolerancije i pomirenja (EPA)

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio je smiješnom izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić da je Hrvatska etnički najčistija država u Evropi.

Plenković je, nakon sastanka sa njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Briselu, govorio o transferu nafte za Srbiju koji ide preko JANAF-a i komentirao izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić da je Hrvatska etnički najčišča zemlja Evrope, prenosi Tanjug pisanje hrvatskih medija.

Hrvatska, tvrdi Plenković, poštuje prava nacionalnih manjina, a kao argument u prilog tome je dodao da je potpredsjednica hrvatske vlade predstavnica srpskog naroda Ana Šimpraga, a da je prije toga bio Boris Milošević, oboje iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), bez koje Plenkovićev HDZ ne bi imao većinu u saboru.

‘Politika uključivanja, tolerancije i pomirenja’

Prisutstvo svih predstavnika manjina u različitim segmentima vlasti, kaže Plenković, govori kakva je politika njegove vlade.

“Politika rješavanja otvorenih pitanja, politika istine, politika procesuiranja ratnih zločina, politika pronalaska nestalih”, naveo je i dodao da su “teze o tome da je Hrvatska etnički čista smiješne”.

Da je tako kako kaže Brnabić, Plenković tvrdi da predstavnici manjina ne bi bili u saboru niti bi učestvovali u vlasti.

“Naša politika je politika uključivanja, tolerancije i pomirenja, ali prije svega putem istine. Bez istine teško da možemo ići naprijed nakon velikosrpske Miloševićeve agresije na Hrvatsku”, naveo je Plenković.

Izvor: Agencije