Grad Sarajevo podigao spomen-ploču poginulim pripadnicima HVO-a

Tokom troipogodišnje opsade Sarajeva u gradu su poginila 102 pripadnika Hrvatskog vijeća obrane.

Spomen-obilježje poginulim pripadnicima HVO-a izgradio je Grad Sarajevo (Fena/Hazim Aljović)

Spomen-ploča postavljena u znak sjećanja na 102 poginula pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Sarajevo predstavljena je u ponedjeljak, povodom 30 godina od osnivanja ove jedinice.

Spomenik je izgrađen u sarajevskom naselju Čengić-vila, u Ulici Nedima Filipovića, gdje je bio smješten Glavni štab HVO-a, prenosi Fena.

Ploču su predstavili predstavnici Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO-a Sarajevo.

Predsjednik Udruge Marinko Pejić je istakao je da ponosan na sarajevski HVO, jer je imao značajnu ulogu u odbrani glavnog grada i države Bosne i Hercegovine.

“Posebno sam ponosan što je u svom sastavu imao pripadnike različitih etničkih i vjerskih struktura”, naglasio je Pejić, navodeći da su Bošnjaci nakon Hrvata bili najbrojniji i da su činili 40 posto jedinice.

Dobra saradnja s Armijom BiH

Također, prisjetio se brojnih Srba, Jevreja, Roma i drugih koji su bili u ovoj jedinici.

“Imali smo veoma dobru suradnju s Armijom Bosne i Hercegovine, što je bio jedinstven slučaj u Bosni i Hercegovini. Na to sam posebno ponosan”, poručio je Pejić.

Marinko Pejić je istakao je da ponosan na sarajevski HVO, jer je imao značajnu ulogu u odbrani grada i države (Fena/Hazim Aljović)

Spomen-obilježje izgradio je Grad Sarajevo, a u ime ove institucije Tarik Zečić je kazao da će ploča čuvati sjećanje na historiju iz prve polovine devedesetih godina, mlađe generacije učiti, a savremenike događaja podsjećati.

HVO Sarajevo osnovan je 29. maja 1992. godine, na inicijativu Hrvatskog privrednog društva Bosne i Hercegovine, a jedinica je imala oko 5.000 pripadnika.

Izvor: Agencije