Američki ambasador u BiH: Imamo mehanizme za odluke o izborima

Nadamo se da će institucije BiH izabrati drugi put, rekao je ambasador Michael Murphy, koji je podržao stavove Centralne izborne komisije BiH.

Podršku Komisiji iskazali su američki ambasador u Sarajevu Michael Murphy i šefica Misije OSCE-a Kathleen Kavalec (US Embassy Sarajevo)

Iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine tvrde da se neusvajanjem odluka o finansiranju opštih izbora, planiranih za oktobar, na ovu instituciju vrši pritisak da ih odgodi.

Međutim, to bi, kako navode iz CIK-a, bilo protivzakonito i glasanje mora biti održano 2. oktobra.

Podršku Komisiji iskazali su američki ambasador u Sarajevu Michael Murphy i šefica Misije OSCE-a Kathleen Kavalec.

Pozvali su Vijeće mnistara BiH da što prije zakaže sjednicu i usvoji odluke ključne za finansiranje izbora. Rok do kada su institucije trebale da doznače novac za izbore bio je 19. maj.

Veliki problem u procesu izbora je to što nije usvojen budžet institucija BiH za 2022.godinu, nisu osigurana ni sredstva za provedbu izbora, s tim u vezi CIK nije u mogućnosti da zaposli dodatno osoblje pa je donesena odluka o prekovremenom radu za službenike Komisije.

‘Omogućiti provođenje izbora’

Sjednica CIK-a na kojoj se očekuje ovjera političkih subjekata za Opće izbore trebala bi biti održana 30. maja, nakon čega teče žalbeni rok, a krajnji datum za ovjeru političkih subjekata je 4. juni, Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebalo bi danas održati hitnu sjednicu sa samo jednom tačkom dnevnog reda – osiguranje novčanih sredstava za finansiranje Općih izbora koji će biti održani 2. oktobra ove godine.

Dok je Suad Arnautović, predsjednik CIK-a BiH, rekao da ta komisija „poduzima ogromne napore da nadoknadi nedostatak sredstava“, američki ambasador u BiH Michael Murphy ponovio je da međunarodna zajednica posjeduje mehanizme za donošenje odluka.

„SAD kao i međunarodna zajednica već u nekoliko navrata je Vijeću ministara upućivao poruku da posjedujemo mehanizme pomoću kojih možemo osigurati da dođe do donošenja i provođenja odgovarajućih odluka. Međutim, mi se svakako nadamo da će institucije ove zemlje izabrati drugi put, a to je djelovanje u skladu sa svojim zakonskim obavezama i omogućavanje CIK-u da djeluje kako bi došlo do blagovremenog održavanja izbora“, kazao je.

“Očekujem i da će se Vijeće ministara sastati u što kraćem roku kako bi omogućio provođenje izbora”, dodao je.

O osiguranju sredstava za finansiranje izbora na hitnoj sjednici, koja je sazvana na zahtjev Bošnjaka, u ponedjeljak raspravlja Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH,

Predložili su da Vijeće ministara, što je prijedlog i Centralne izborne komisije, u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH, donese odluku o odobravanju i raspodjeli sredstava CIK-u u iznosu od 6,3 miliona eura, i to u naredna dva dana.

Delegati iz HDZ i SNSD smatraju da je jedini zakonit put za dodjelu novca usvajanje budžeta za ovu godinu, čije slanje u proceduru najavljuju iz državnog Ministarstva finansija.

‘Pritisak na CIK BiH da se odgode izbori’

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine još uvijek nema osiguran novac za provođenje izbornog procesa i svih aktivnosti koje prethode samom izbornom danu.

Američki ambasador Murphy je istakao kako bi bilo neustavno i antidejtonski ako bi neko građanima BiH onemogućio izbore.

“SAD zajedno sa OSCE-om i CIK-om radi na unapređenju izbornog procesa, aktivnosti koje OSCE provodi sa CIK-om pomoći će da se to povjerenje vrati. U oktobru ove godine birači u BiH će odlučiti ko će voditi ovu državu. Jesu li ovi političari ispunili obećanja koje su dali prije četiri godine, da li su se vodili vlastitim ili interesima svojih birača. Da li je situacija bolja sada u državi nego prije četiri godine. Ovo su pitanja koja građani u svakoj demokratiji postave sebi prije nego ispune glasački listić. Ako su odgovori na ova pitanja ne, onda su građani ti koji mogu nešto promijeniti. Međunarodna zajednica ne može dati odgovore na ova pitanja umjesto birača u BiH, ali možemo pomoći da se odgovori koji će dati birači uzmu u obzir”, naglasio je Murphy.

Arnautović je istakao da se na CIK vrši pritisak kako bi se donijela odluka o ogađanju izbora ali da bi to dovelo u pitanje zakonitost rada CIK-a.

Izvor: Al Jazeera