Dodik promijenio stav i podržao ostanak EUFOR-a u BiH

Dodatno sam razumio ulogu Misije Altea i njena uloga u BiH ima moju podršku sada i u budućnosti, napisao je Dodik na Twitteru.

Mandat EUFOR-a u BiH posljednji put je produžen u novembru prošle godine (EPA)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik podržao je ostanak Misije EUFOR-a u ovoj državi.

Dodik je nakon sastanka sa general potpukovnikom Briceom Houdetom, operativnim komandantom EUFOR Altea misije u BiH, na Twitteru napisao da je razgovor bio otvoren i direktan.

„Dodatno sam razumio ulogu Misije Altea i njena uloga u BiH ima moju podršku sada i u budućnosti”, napisao je Dodik, prenio je Tanjug.

„Ukoliko dođe do zastoja u odlučivanju u Vijeću sigurnosti, smatram da Predsjedništvo BiH treba zatražiti od EU-a da Altea nastavi svoju misiju u BiH”.

Mandat EUFOR-a u BiH posljednji put je produžen u novembru prošle godine.

Ranije ove godine, Dodik je u nekoliko navrata poručio da će biti protiv novog produženja mandata.

Razgovor i sa Sattlerom

Ovaj Dodikov stav drugačiji je od stava koji je iznosio krajem aprila, kada je rekao da više neće podržavati produžetak mandata EUFOR-a čiji vojnici, kako je tada rekao, patroliraju gradovima, “dolaze oklopnim vozilima pred škole, vrtiće i institucije”.

Tada je istakao da o mandatu EUFOR-a u BiH odlučuje Vijeće sigurnosti Ujeidnjenih nasija, a ne BiH, podsjeća agencija Beta.

Dodik je danas razgovarao i sa šefom Delegacije EU-a u BiH Johannom Sattlerom, o, kako je naveo, “modalitetima koji bi mogli ubrzati” prijem BiH u EU.

“Republika Srpska i BiH imaju namjeru da postanu članica Evropske unije. O modalitetima koji bi to mogli ubrzati upoznao sam Sattlera”, napisao je Dodik.

Izvor: Agencije