Hrvatski predsjednik: Šengen ili opstanak Hrvata u BiH, to je pitanje epohe

Odgovornost za položaj Hrvata u BiH i situaciju u vezi sa izbornom reformom, Zoran Milanović je pripisao premijeru Andreju Plenkoviću i upitao ga ‘zašto laže narod u BiH’.

Milaović je rekao da u situaciji kada građanima Hrvatske prijeti požar, ne zanima ga stanje ljudskih prava Kurda (EPA)

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ponovio je u srijedu da će do posljednjeg dana upozoravati da posljednju riječ o prijemu Finske i Švedske u NATO ima hrvatski sabor, koji može i ne mora da, kako je rekao, digne ruku za ratifikaciju njihovog pristupa.

Milanović je istakao da biti protiv ulaska Finske i Švedske u NATO ne znači čin protiv tih zemalja, već je u prilog Hrvatskoj, prenosi Tanjug.

Tvrdi da bi se tog trenutka rodio nevjerovatan interes za hrvatske probleme.

Ratifikacija bez, kako je naveo, “ispaljenog krika” značilo bi da smo poklonili jedino porodično srebro, jedini način da riješimo ozbiljan problem, ne na Dnjepru, nego na Uni.

“Šta mi onda preostaje? Da napišem instrukciju hrvatskom ambasadoru i dovedem ga u neugodnu situaciju? Napisat ću mu instrukciju. Ako želi da ima svoj mir, neka se makne…”, rekao je Milanović na vanrednoj konferenciji za novinare.

Odgovornost za položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini i situaciju u vezi sa izbornom reformom, Milanović je ponovo pripisao premijeru Andreju Plenkoviću i upitao ga “zašto laže narod u BiH”.

Optužbe Milanovića

Ponovio je da Plenković pokušava da se, kako je kazao, ugradi na mjesto predsjednika Evropskog vijeća i pozvao ga da to demantira, ako to nije tačno.

“Plenković je premijer male države, dopušta da je razvlače kao bludnicu po putu”, smatra Milanović i kaže da od premijera očekuje da javno kaže da nema nikakvih želja i da do kraja želi da ostane u Hrvatskoj.

“Neka kaže da ne pokušava da se ugradi na neko mjesto. To neka kaže. Onda ću još jače pitati zašto stoji na putu”, rekao je Milanović, koji za Plenkovića kaže da je “hiperservilan”.

I dalje mu je, istakao je, važnija “zanoktica Hrvata u BiH nego cijela rusko-finska granica”, a ako Hrvatskoj zbog toga prijeti nedobijanje Šengena, ističe da se bez toga može živjeti.

“Mi možemo živjeti bez Šengena, ali nećemo. Šengen ili opstanak Hrvata u BiH, to je pitanje epohe”, rekao je Milanović.

Pitanje BiH

Istakao je da u situaciji kada građanima Hrvatske prijeti požar, ne zanima ga, kaže, stanje ljudskih prava Kurda.

O svemu ovome već razgovara sa političkim strankama, pisao je Plenkoviću, nije ga, kaže više zvao, a pisaće i generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu.

Na pitanje da komentira izjavu Plenkovića da će sve ovo narušiti poziciju Hrvata u BiH, Milanović je odgovorio: “Imamo izdajnike u svojim redovima”.

Sada, kako kaže, kada je sve formalno propalo u vezi sa izmjenom izbornog zakona BiH, Željko Komšić će ponovo biti član Predsjedništva BiH.

“Ne vidim način da se to spriječi. Hrvata prosto nema dovoljno. Zato je smišljen instrument u Dejtonskom sporazumu da se to spriječi. Srbi, Hrvati i Bošnjaci su realnost. Borba sama po sebi ima smisla”, naveo je Milanović.

Izvor: Agencije