Džaferović u UN: BiH zabrinuta naoružavanjem Srbije i izjavama iz Hrvatske

Predsjedavajući Predsjedništva BiH želi dobre odnose sa susjedima na temelju međusobnog poštovanja, a neriješena pitanja želi rješavati dogovorom ili kroz odgovarajuće institucije.

Šefik Džaferović na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku (Al Jazeera)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je u srijedu pred Vijećem sigurnosti UN-a da su u njegovoj državi zabrinuti ponašanjem susjednih zemalja, Srbije koja se ubrzano naoružava i Hrvatske koja se na nedopušten način miješa u pitanje izmjena Izbornog zakona u BiH, prenijela je Hina.

Džaferović je učestvovao na sjednici Vijeća sigurnosti u New Yorku na kojoj je visoki predstavnik Christian Schmidt predstavio redovni šestomjesečni izvještaj o stanju u BiH.

U govoru je Džaferović kazao da je BiH suočena s problemima koji su najvećim dijelom prouzrokovani secesionističkom politikom što je provode vlasti bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska i na taj način u proteklih deset mjeseci pokušalo se srušiti sve što je postignuto u izgradnji države od 1995. godine, ustvrdio je.

Zbog specifičnog ustroja i problema BiH nema svoje mehanizme sprječavanja secesije pa joj je potrebna pomoć međunarodne zajednice.

“Zato je važno da OHR radi svoj posao u skladu s dodijeljenim mandatom”, kazao je Džaferović.

Smatra da je potrebno i produžiti mandat EUFOR-a u BiH kada sadašnji istekne u novembru.

Dodao je da BiH želi dobre odnose sa susjedima na temelju međusobnog poštovanja, a neriješena pitanja želi rješavati dogovorom ili kroz odgovarajuće institucije.

“Iako kao država nikoga ne ugrožavamo zabrinuti smo zbog signala iz susjedstva, a posebno zbog ubrzanog naoružavanja Srbije. Zabrinjava nas i uvođenje RS-a u strategiju nacionalne odbrane Srbije”, kazao je Džaferović.

Zabrinjavajuće poruke iz Hrvatske

Slična zabrinutost vlada i zbog postupaka iz Hrvatske u odnosu na problem izmjena izbornog zakona a posebno je spomenuo izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, rekao je.

Posebno zabrinjava stav predsjednika Hrvatske da “podržava unilateralnu promjenu Daytona kroz uspostavu trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini, kao i činjenica da je spreman uvjetovati eventualno proširenje NATO-a izmjenama Izbornog zakona” u BiH, rekao je Džaferović.

“Izborni zakon u Hrvatskoj je njihovo unutarnje pitanje i mi se u to ne miješamo. Isto tako očekujemo da se Hrvatska ne miješa u to kako ćemo mi urediti naš izborni sistem”, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

I hrvatski ministri u Vijeću ministara BiH opstruiraju donošenje odluka bitnih za finansiranje izbora, ustvrdio je Džaferović i zato pozvao OHR da reagira.

Izvor: Agencije