Nekoliko stotina rudara i metalaca na prvomajskom protestu u Sarajevu

Nekoliko stotina radnika stiglo je jutros u Sarajevo kako bi na Međunarodni praznik rada zatražili bolje uslove rada.

Rudari pred zgradom Vlade Federacije BiH u Sarajevu traže povećanje plate od 20 posto (Anadolija)

Oko 500 rudara ispred entitetske vlade Federacije BiH u Sarajevu je na Međunarodni praznik rada zatražilo povećanje plata od 20 posto, dok je oko 200 radnika zatražilo očuvanje radnih mjesta u metalskoj industriji u tom bosanskohercegovačkom entitetu.

Prvomajska šetnja krenula je sa platoa Željezničke stanice u Sarajevu, prošla je pored zgrade Vlade Federacije BiH i završila kod upravne zgrade Elektroprivrede BiH.

Rudari su tražili povećanje plata od 20 posto, odbijajući povećanje od osam posto, kako im je ponudila entitetska izvršna vlast, izvijestio je Al Jazeerin reporter Boris Gagić.

Predsjednik Sindikata rudara Federacije BiH Sinan Husić rekao je da su prvi put nakon više od deset godina na jednom protestu prisutni radnici iz svih osam rudnika uglja iz tog entiteta, izvijestila je Anadolija.

“Pravno gledano nemamo usaglašen i utvrđen kolektivni ugovor za oblast rudarstva u Federaciji BiH koji je u primjeni […] Hoćemo da vjerujemo da postoji kapacitet da najkasnije do 20. maja kroz pregovarački proces se usaglasi i utvrdi sadržaj novog kolektivnog ugovora koji će biti u primjeni od 1. maja 2022. godine”, rekao Husić.

Pregovarački proces

Mehmed Hasanović iz Sindikalne organizacija Rudnika mrkog uglja Banovići, kazao je da su danas u glavnom gradu Bosne i Hercegovine zbog mirne protestne šetnje.

“Da ukažemo na nepoštivanje radničkih prava, na omalovažavanje radnika, pogotovo koji rade u rudarstvu. Tražimo da svi zajedno, svi sindikati, da isposlujemo kvalitetan kolektivni ugovor koji će omogućiti, ako ništa, barem da nam narod ne odlazi. Ovako, sve ide ka gašenju rudnika”, rekao je Hasanović.

Admir Selimović u Rudniku Breza radi već 19 godina.

“Stanje je različito od rudnika do rudnika. U nekim rudnicima, rudari rade mehanizovano, a u nekim rade u nehumanim uslovima kao prije 100 godina, ugalj kopaju krampama i lopatama”, poručio je Selimović.

Bahrudin Bišić, predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika mrkog uglja “Abid Lolić” Bila – Travnik, rekao je da je položaj rudara danas isti kao i za vrijeme Husinske bune.

“Ne želimo opteretiti našu privredu, ni naše građane, ni penzionere, ali ne možemo ni mi biti robovi lošeg upravljanja”, rekao je Bišić.

Abdel Fazlić u Rudniku mrkog uglja u Kaknju radi već 23 godine. “Tu smo da izrazimo nezadovoljstvo odnosom vlasti prema rudarima u Bosni i Hercegovini. Poručujemo im da želimo isti kolektivni ugovor kao i Elektroprivreda BiH”, rekao je Fazlić.

Metalci traže rješavanje šest ključnih problema

Sindikat metalaca uputitio je entitetskoj vladi šest zahtjeva kojim bi se status metalaca poboljšao.

“Naša poruka je da Vlada konačno sjedne sa nama, da razgovara i pregovara oko najniže plate i realizacije svih zahtjeva koje smo im dostavili. Ovdje su predstavnici 21 firme iz Federacije BiH iz metalne industrije”, rekao je predsjednik Sindikata metalaca FBiH Bajro Melez.

Jedan od glavnih zahtjeva je usvajanje mjera i radnji za očuvanje hiljadu radnih mjesta u tri preduzeća.

“Hitno i bez odlaganja izvršiti usklađivanje najniže plate sa rastom inflacije u skladu sa podacima Federalnog zavoda za statistiku. Hitno i bez odlaganja usvojiti mjere i radnje na očuvanju hiljadu radnih mjesta i ozdravljenju firmi metalske industrije, a naročito Binas, Volkswagen i Zrak. Hitno i bez odlaganja osloboditi privredu nepravedno visokih nameta. Hitno i bez odlaganja utvrđivanje Zakona o najnižoj plati u Federaciji BiH čiji bi osnov bio 70 posto prosječne plate u FBiH, bez naknada koje nemaju karakter plate”, navedeno je, između ostalog, u zahtjevima metalaca.

Izvor: Al Jazeera i agencije