Milanović: BiH može biti građanska tek kada uđe u EU

Na obilježavanju godišnjice osnivanja HVO-a u Mostaru, hrvatski predsjednik je rekao da nema ‘predrasude ni prema Srbima koji su bili agresori, ni prema Bošnjacima’.

Milanović je izjavio kako je uloga HVO-a bila "sudbinski značajna" za opstanak BiH (Pixsell)

Bosna i Hercegovina može biti građanska država tek kada postane članica Evropske unije, rekao je hrvatski predsjednik Zoran Milanović u Mostaru, poručivši da Hrvati u toj zemlji nikada neće postati manjina.

“Mi želimo čitavu i cijelu Bosnu i Hercegovinu u Europskoj uniji. Tek tada ona može postati građanska država. Do tada ona je uređena Dejtonom i nastala je na krvi hrvatskih vojnika”, rekao je hrvatski predsjednik na svečanoj akademiji u povodu 30. godišnjice osnivanja Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Međutim, dodao je kako se u BiH takvi njegovi stavovi na doživljavaju prijateljskim činom.

“Ja nemam predrasude ni prema Srbima koji su bili agresori, ni prema Bošnjacima”, rekao je, prenosi Hina.

Pojasnio je kako su HVO, Hrvatska vojska i Armija BiH bili saveznici u oslobađanju Bosne i Hercegovine te se upitao što se dogodilo da se danas hrvatska strana smatra neprijateljem.

Pozvao je pritom današnje bošnjačke političke čelnika da vrate odličje koje je predsjedniku Aliji Izetbegoviću dao predsjednik Franjo Tuđman ako HVO i Hrvatsku smatraju zločinačkim.

Sastanak sa Čovićem

Milanović je izjavio kako je uloga Hrvatskoga vijeća obrane bila “sudbinski značajna” za opstanak BiH, te da će Hrvati očuvati ulogu i položaj koje imaju prema Daytonu.

“Hrvati kao najmalobrojniji narod u BiH danas ne želi biti manjina. Hrvatstvo je neiskorjenjivo iz BiH “, istaknuo je.

Kritizirao je preglasavanje Hrvata u Bosni i Hercegovini na izborima navodeći kako se to ne čini s predstavnicima manjinskih naroda u Hrvatskoj.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović izjavio je kako se “danas borba za Hrvate u BiH nastavlja inzistiranjem za ostvarenje jednakopravnosti”.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović, te brojna izaslanstva iz BiH i Hrvatske položili su u petak vijence i zapalili svijeće na Središnjem spomeniku ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru, prenosi Fena.

Predsjednici svih stranaka okupljenih u HNS-u BiH, predvođeni Draganom Čovićem, danas će također održati sastanak s Milanovićem.

Izvor: Al Jazeera i agencije