Velika Britanija uvela sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović

Član Predsjedništva BiH i predsjednica bh. entiteta RS neće moći putovati u Veliku Britaniju niti koristiti ili pristupiti bilo kojoj imovini koju eventualno posjeduju u ovoj zemlji.

Predsjednica bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović ustvrdila je u ponedjeljak kako su neutemeljene optužbe zbog kojih je dospjela na popis osoba kojima je Velika Britanija nametnula sankcije dok je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović pozvao EU da slijedi odluke Londona.

Reagirajući na objavu Foreign Officea kako su ona i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sankcionirani zabranom ulaska u Veliku Britaniju i zamrzavanjem imovine zbog ugrožavanja mira i stabilnosti BiH te poticanja secesije RS-a, Cvijanović je pred zastupnicima tokom sjednice entitetskog parlamenta u Banjoj Luci kazala kako “apsolutno odbija” takve tvrdnje.

“To je bezobrazno i odraz je krajnje nemoći optužiti predsjednika RS-a da ugrožava mir i stabilnost, veliča ratne zločine i djeluje pod utjecajem Putina. To je apsolutna laž”, kazala je Cvijanović koja godinama slovi za najbližu Dodikovu saradnicu.

Dodik je, kako podsjeća Hina, još od 2017. godine pod sankcijama koje su mu nametnule SAD a one su pojačane početkom ove godine kada je sankcioniran i njegov pravni savjetnik Milan Tegeltija kao i članovi njegove porodice. Cvijanović do sada nije bila pod sankcijama bilo koje države.

Ona sada tvrdi kako je u pozadini sankcija koje su joj nametnute njeno odbijanje da obori zakon kojim je Narodna skupština RS-a odlučila da taj entitet preuzme vlasništvo nad nepokretnom imovinom unatoč činjenici da je odlukom bivšeg Visokog predstavnika Paddyja Ashdowna još 2005. godine to zabranjeno sve dok se ovo pitanje ne uredi zakonom koji mora donijeti parlament BiH.

Cvijanović je prošle sedmice proglasila stupanje spornog zakona na snagu a on bi se trebao početi primjenjivati od 14. aprila.

Sadašnji visoki predstavnik Christian Schmidt je prošle sedmice zatražio od vlasti RS-a da taj zakon odmah stave izvan snage podsjetivši kako zabrana iz 2005. ostaje na snazi i ne smije se kršiti.

Dodik je tokom dana komentirajući sankcije kazao kako su Britanci neprijatelji Srbima “već 200 godina” a opozicionu Partiju demokratskog progresa (PDP) optužio je kako su zagovarali sankcije ne bi li njega i Cvijanović onemogućili da se na izborima u oktobru ponovo kandidiraju. Britanskog ambasadora u BiH Matthewa Fielda nazvao je “smradom” a britansku vladu optužio čak i zbog podrške Ukrajini.

“Neka te svoje sankcije objese mačku o rep”, kazao je Dodik novinarima, a na pitanje hoće li biti još sankcija kazao je kako očekuje da će mu ih uskoro uvesti Njemačka i Nizozemska.

Uvođenje sankcija Dodiku i Cvijanović pozdravio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović ocijenivši kako je to opravdani odgovor na podrivanje  mira i stabilnosti u njegovoj zemlji. dodajući kako bi EU trebala slijediti odluke Londona.

“Ukoliko nije moguće iznaći konsenzus po ovome pitanju, EU ne smije biti talac jedne od članica, te ostale države trebaju uvesti sankcije Dodiku i onima koji ga slijede”, izjavio je Džaferović.

Narušavanje legitimiteta i funkcionalnosti BiH

Vlada Velike  Britanije prvi put je uvela sankcije Dodiku i Cvijanović zbog, kako se navodi, narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Britanske ambasade u Sarajevu.

Britanske sankcije znače da Dodik i Cvijanović neće moći putovati u Veliku Britaniju niti koristiti ili pristupiti bilo kojoj imovini koju eventualno posjeduju u Velikoj Britaniji.

“Ovo dvoje političara namjerno podrivaju teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini. Ohrabreni [ruskim predsjednikom Vladimirom] Putinom, njihovo bezobzirno ponašanje je prijetnja za stabilnost i sigurnost diljem Zapadnog Balkana. Ovim oštrim sankcijama pokazujemo da će neprijatelji mira biti pozvani na odgovornost”, navela je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss u saopćenju.

“Ovo nisu sankcije protiv Republike Srpske, niti njenih građana. Ovo su sankcije usmjerene na dvije osobe koje su se neodgovorno ponašale na svojim funkcijama”, dodaje se.

Zabrana putovanja i imovine

Kako se navodi u saopćenju, regulativa iz 2020. godine o sankcijama za Bosnu i Hercegovinu omogućava Velikoj Britaniji da identificira pojedince koji podrivaju ili prijete suverenitetu, teritorijalnom integritetu, međunarodnom karakteru ili ustavnom poretku Bosne i Hercegovine, njenom miru, stabilnosti ili sigurnosti, sprečavaju provedbe Općeg okvirnog mirovnog sporazuma ili bilo koje drugo djelovanje, politike ili aktivnosti koje podrivaju Opći okvirni mirovni sporazum.

Zapljena imovine sprečava bilo kog britanskog građanina, ili kompaniju u Velikoj Brotaniji, da putem finansijskih ili drugih ekonomskih resursa u posjedu ili pod kontrolom sankcionirane osobe na teritoriji Velike Britanije radi s tom osobom.

Zabrana putovanja znači da sankcioniranoj osobi mora biti zabranjen ulaz ili ostanak u Velikoj Britaniji, dodaje se.

Dodatne sankcije SAD-a

U međuvremenu Sjedinjene Američke Države također su u ponedjeljak proširile sankcije na Zapadni Balkan, koje uključuju i delegata u Domu naroda BiH Asima Sarajlića i Gordanu Tadić, bivšu glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH, javio je Al Jazeerin reporter iz Washingtona Ivica Puljić. Sarajlić je donedavno bio visoki dužnosnik Stranke demokratske akcije (SDA) u BiH. Tereti ih se za političku korupciju i zloupotrebu službenog položaja.

Izvor: Agencije