Opozicija RS-a odgovorila Dodiku: Ne pravite živi štit od naroda

Vlada Velike Britanije uvela je sankcije čelnicima RS-a zbog ‘narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine’.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović, britanske sankcije opisao kao sankcije 'ključnih međunarodnih faktora' (Dejan Rakita/PIXSELL)

Opozicione partije u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska odbacile su optužbe člana državnog predsjedništva Bosne i Hercegovine i de facto čelnika tog entiteta Milorada Dodika koji ih je optužio za sankcije koje je Velika Britanija nametnula njemu i entitetskoj predsjednici Željki Cvijanović u ponedjeljak, zbog njihove politike „podrivanja teško stečenog mira u Bosni i Hercegovini“.

Dodik je rekao da je opozicija prizivala sankcije ne bi li njega i Cvijanović onemogućili da se na izborima u oktobru ponovo kandidiraju, no rekao je da neće odustati od svoje politike.

I iz Srpske demokratske stranke (SDS) i iz Partije demokratskog progresa (PDP) rekli su da ne podržavaju sankcije nikome, a Dodika su pozvali da nakon sankcija ne prave „živi štit“ od entiteta i naroda.

Ključni problem je u retrogradnoj, interesnoj i politici bespuća, koja nema nikakav razuman put i koja može Republiku Srpsku dovesti u veoma tešku situaciju, rekao ja predsjednik SDS-a Mirko Šarović, britanske sankcije opisujući kao sankcije „ključnih međunarodnih faktora“.

“Nikada se nisam bacao kamenom, čak ni na svoje protivnike, kada sam dobio sankcije, niti sam u to uvlačio Republiku Srpsku i narod.  Stojički sam se nosio s tim i sam sam tražio svoju pravdu. Nije narod kriv za bilo čije sankcije. Nije narod kriv da sada ispašta zbog bilo koga i ne pravite od njega živi štit”, rekao je Šarović.

Optužbe da su odgovorni za sankcije Dodiku i Cvijanović odbacio je i član PDP-a i bivši bosanskohercegovački šef diplomatije Igor Crnadak.

Prve britanske sankcije u BiH

Vlada Velike Britanije prvi put je uvela sankcije Dodiku i Cvijanović zbog „narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine“, saopćeno je iz Britanske ambasade u Sarajevu.

Britanske sankcije znače da Dodik i Cvijanović neće moći putovati u Veliku Britaniju niti koristiti ili pristupiti bilo kojoj imovini koju eventualno posjeduju u Velikoj Britaniji.

“Ovo dvoje političara namjerno podrivaju teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini. Ohrabreni [ruskim predsjednikom Vladimirom] Putinom, njihovo bezobzirno ponašanje je prijetnja za stabilnost i sigurnost diljem Zapadnog Balkana. Ovim oštrim sankcijama pokazujemo da će neprijatelji mira biti pozvani na odgovornost”, navela je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss u saopćenju.

Reagirajući na objavu Foreign Officea kako su ona i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sankcionisani zabranom ulaska u Veliku Britaniju i zamrzavanjem imovine zbog ugrožavanja mira i stabilnosti BiH te poticanja secesije RS-a, Cvijanović je pred zastupnicima tokom sjednice entitetskog parlamenta u Banjoj Luci kazala kako “apsolutno odbija” takve tvrdnje.

“To je bezobrazno i odraz je krajnje nemoći optužiti predsjednika RS-a da ugrožava mir i stabilnost, veliča ratne zločine i djeluje pod utjecajem Putina. To je apsolutna laž”, kazala je Cvijanović koja godinama slovi za najbližu Dodikovu saradnicu.

Dodik je pak kazao kako su Britanci neprijatelji Srbima “već 200 godina”. Britanskog ambasadora u BiH Matthewa Fielda nazvao je “smradom”.

“Neka te svoje sankcije objese mačku o rep”, kazao je Dodik novinarima, a na pitanje hoće li biti još sankcija kazao je kako očekuje da će mu ih uskoro uvesti Njemačka i Nizozemska.

Izvor: Agencije