Šef Delegacije EU-a razočaran Parlamentom BiH

Zahtjevi za status kandidata za EU uz glasanje protiv ključnih reformi vladavine prava. Neusklađivanje s mjerama EU protiv Rusije. Još jedan dan propuštenih prilika, rekao je Johann Sattler.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler (EPA)

Ponašanje vladajućih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini šef Delegacije Evropske unije u toj zemlji Johann Sattler ocijenio je u petak “razočaravajućim”, jer se dužnosnici te zemlje verbalno zalažu za evropske integracije a istodobno izbjegavaju poduzeti bilo kakav konkretni korak.

Sattler je na Twitter rekao kako su zbivanja na sjednici Doma naroda parlamenta BiH održanoj u četvrtak bila novim povodom za razočarenje. Taj je dom razmatrao neke ključne zakone koje je Evropska komisija definirala kao preduvjet za dobijanje kandidatskog statusa.

Dom je na prijedlog HDZ BiH usvojio inicijativu da parlament uputi apel Evropskoj komisiji za ubrzanu dodjelu kandidatskog statusa, ali je odbio prijedlog iz opozicionog SDP-a da se od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine zatraži potpuno usklađivanje politike, mjera i stavova sa službenim stavovima Evropske unije po pitanju ruske agresije na Ukrajinu.

Usvajanje prijedloga su podržali svih pet delegata iz kluba Bošnjaka i Zlatko Miletić iz kluba Hrvata. Protiv je glasalo sedam delegate – svih pet delegata iz reda srpskog naroda, te HDZ-ovi Marina Pendeš i Dragan Čović. Dva HDZ-ova delegata Lidija Bradara i Bariša Čolak su bili suzdržani.

Glasanje protiv ključnih reformi

“Zahtjevi za status kandidata za EU uz glasanje protiv ključnih reformi vladavine prava. Neusklađivanje s mjerama EU protiv Rusije… Još jedan dan propuštenih prilika”, rekao je Sattler.

BiH je zahtjev za odobravanje kandidatskog statusa podnijela 2016. godine a Evropska komisija je u maju 2019. godine definirala 14 prioriteta koje je potrebno ispuniti kako bi na to pozitivno odgovorila. Ti prioriteti se tiču usvajanje zakona koji bi osnažili pravosuđe, povećali vladavinu prava, smanjili sukob interesa, poboljašali proces javnih nabavki, osigurali izbornu reformu, no vladajuće stranke u BiH do danas to nisu realizirale.

Izvor: Agencije