Milanović za integraciju Kosova; Srbija je Rusiji fusnota

Ako Srbija želi ruski pritisak, neka bude pod njim; Bosna i Hercegovina se mora urediti unutar sebe, jer nema jedinstven glas o ovom pitanju, rekao je predsjednik Hrvatske.

Zoran Milanović: Predložio sam da Kosovo konačno postane jedna zaokružena država (EPA)

Na vanrednom samitu zemalja članica NATO-a u Briselu u četvrtak sudjelovao je i hrvatski predsjednik Zoran Milanović, koji je rekao da je bilo riječi i o regiji.

“Spominjala se Bosna i Hercegovina, kao zemlja koja je navodno ugrožena, Moldavija, Gruzija, ali nisu se spominjali Srbija i Kosovo”, rekao je.

“Dakle, Srbija je zemlja koja nije istočno krilo, koja je, zapravo, u Srednjoj Europi. Imaju izbore za nekoliko dana i imam dojam da je već dugo u krizi identiteta i da teško shvaćaju da su oni Rusiji ipak tek fusnota”, dodao je Milanović, prenosi Index.hr.

Naveo je da je Srbija NATO-u partner, isto kao i Bosna i Hercegovina.

‘Pa ako shvati – shvati’

“Mora imati jasnu zapadnu perspektivu, važno je da joj se jasno u ovoj situaciji ponudi, pa ako shvati – shvati, ako ne shvati – ne shvati”, kazao je Milanović.

Također je predložio integraciju Kosova, navodeći da još uvijek četiri članice nisu priznale Republiku Kosovo.

“Predložio sam da Kosovo integriramo, da to konačno postane jedna zaokružena država”, rekao je Milanović.

Na pitanje novinara da li je bilo riječi detaljnije o situaciji u Bosni i Hercegovini, koja je, kako je navedeno, zemlja pod ruskim pritiskom, Milanović je rekao: “A što, Srbija nije pod ruskim pritiskom? Ako želi taj pritisak, neka bude pod njim. A Bosna i Hercegovina se mora urediti unutar sebe, jer nema ni približno jedinstven glas o ovom pitanju.”

Izvor: Agencije