EUFOR: Ne postoji prijetnja po sigurno i stabilno okruženje u BiH

Komandant međunarodnih vojnih snaga u Bosni i Hercegovini, general Anton Wessely, kaže kako su EUFOR-ove rezervne snage aktivirane iz predostrožnosti.

Procjena je da trenutno ne postoji prijetnja po sigurno i stabilno okruženje zbog koje bi bio potreban angažman EUFOR-a, kaže general Anton Wessely (EPA)

Komandant međunarodnih vojnih snaga u Bosni i Hercegovini, general Anton Wessely, izjavio je u petak kako su EUFOR-ove rezervne snage aktivirane iz predostrožnosti te da je procjena EUFOR-a da trenutno ne postoji prijetnja po sigurno i stabilno okruženje.

“Procjena EUFOR-a je da trenutno ne postoji prijetnja po sigurno i stabilno okruženje zbog koje bi bio potreban angažman EUFOR-a. Kao razborita mjera iz predostrožnosti, u svjetlu pogoršane međunarodne sigurnosne situacije, odlučeno je da se aktiviraju ove rezervne snage kako bi se ostvarila spremnost za sve nepredviđene situacije”, kazao je on obraćajući se sudionicima ceremonije u EUFOR-ovoj bazi “Butmir” kod Sarajeva, prenosi Fena.

U EUFOR-ovoj bazi upriličena je ceremonija povodom obilježavanja dostizanja inicijalnog operativnog kapaciteta EUFOR-a te izvršeno postrojavanje pripadnika Multinacionalnog bataljona, uključujući nedavno aktivirane rezervne snage.

Ceremonijom je ujedno označen uspješan završetak dvosedmičnih intenzivnih priprema i obuke, nakon kojih su spomenute snage operativno spremne da EUFOR-ovim partnerima iz oblasti sigurnosti pruže podršku u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

Komandant EUFOR-a je pozdravio posvećenost međunarodne zajednice Bosni i Hercegovini, posebno zemlje koje sudjeluju u misiji EUFOR-a.

‘U službi EUFOR-a i Bosne i Hercegovine’

Vjeruje da će raspoređivanje rezervnih snaga predstavljati dodatno sredstvo da se unaprijedi i ojača partnerstvo EUFOR-a s institucijama i građanima Bosne i Hercegovine.

“Vjerujem da je je moja odluka bila iz obaveze kao vojnika da budem spreman odgovoriti na bilo koju situaciju. Svaki vojnik koji stoji pred vama je u službi EUFOR-a i Bosne i Hercegovine. Porodice nekih od njih bliže su ratu u Ukrajini nego vi ovdje. U vremenu nesigurnosti, njihova služba je testament posvećenosti očuvanju mira. Posebno sada u vremenu narušene sigurnosti”, rekao je Wessely.

EUFOR-ove rezervne snage čini gotovo 500 vojnika, odnosno četiri čete iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke.

Od petka će sve manevarske čete EUFOR-a početi patroliranje kako bi povećali vidljivost prisustva EUFOR-a u cijeloj državi, istovremeno jačajući vezu EUFOR-a s lokalnim vlastima i građanima te jasno pokazujući posvećenost Evropske unije Bosni i Hercegovini.

Izvor: Agencije