Dodik uvjeravao Baerbock da ne zagovara secesiju RS-a od BiH

Glavna tema je bila pod kojim uvjetima Bosna i Hercegovina može dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, naročito u svjetlu ukrajinske krize, kaže član Predsjedništva BiH.

U Bosni i Hercegovini ne postoji prijetnja od sukoba i rata, kaže Milorad Dodik (EPA)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik negirao je kako on lično, odnosno vlasti Republike Srpske planiraju secesiju tog entiteta, kazavši kako je takva uvjeravanja prenio i njemačkoj ministrici vanjskih poslova Annaleni Baerbock.

Šefica njemačke diplomatije se tokom posjete Sarajevu sastala sa svom trojicom članova Predsjedništa BiH, a Dodik i Šefik Džaferović nakon toga su novinarima kazali kako je to bio dobar i koristan susret pa su njih dvojica tako nakon dužeg vremena imali gotovo istovjetne ocjene o nekom događaju, prenosi Hina.

“Rekao sam da nemamo secesionističke planove”, kazao je Dodik nakon sastanka s Baerbock.

Pojasnio je kako je središnja tema zapravo bila šta Njemačka može uraditi kako bi pomogla BiH, odnosno može li ta zemlja i pod kojim uvjetima napokon dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, naročito u svjetlu ukrajinske krize.

Dodik tvrdi kako na sastanku nije bilo ni riječi o sankcijama kojima bi on mogao biti podvrgnut kako je to ranije predlagala Baerbock, baš kao što na dnevnom redu nisu bile ni eventualne sankcije Rusiji.

‘Sigurnosno stanje u BiH nije loše’

Kazao je kako je i njemačkoj ministrici prenio uvjeravanja da sigurnosno stanje u BiH uopće nije tako loše kako ga neki prikazuju te da ne postoji prijetnja od sukoba i rata.

Džaferović je u odvojenoj izjavi kazao kako je sastanak sa Baerbock bio “važan, konstruktivan i uspješan” jer se potvrdilo kako Njemačka želi pomoći BiH kako bi što prije prebrodila sadašnju krizu i nastavila napredovati na evropskom i NATO putu.

“Možemo očekivati snažniji angažman Njemačke i u BiH kao i na cijelom Zapadnom Balkanu i regiji”, kazao je Džaferović.

Njegova je poruka kako je u sadašnjim okolnostima najvažnije osigurati puno funkcioniranje državnih tijela vlasti u BiH, prekinuti s blokadama te s bilo kakvim prijetnjama suverenitetu i teritorijalnom integritetu države što podrazumijeva i poništavanje zaključaka Narodne skupštine RS-a o preuzimanju ovlasti od države na planu pravosuđa, carina, odbrane i sigurnosti.

Izvor: Agencije