Usvojen zakon kojim se osniva agencija za lijekove RS-a

Riječ je o prvom potezu iz seta zakona kojima član Predsjedništva BiH Milorad Dodik planira izuzeti neke državne nadležnositi i prenijeti ih na entitet RS.

Entitetski ministar zdravlja RS-a Alen Šeranić (Dejan Rakita/Pixsell)

Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska usvojila je u četvrtak dopune Zakona o republičkoj upravi, što će omogućiti da se u entitetske institucije uvrsti i sporna agencija za lijekove Republike Srpske, potez koji je od ranije izazvao oštru reakciju domaćih i međunarodnih zvaničnika.

Riječ je o prvom potezu iz cijelog seta zakona kojima član državnog predsjedništva BiH i de facto čelnik Republike Srpske Milorad Dodik planira izuzeti neke državne nadležnositi i prenijeti ih na entitet RS, jednostrano i bez saglasnoti državnog parlamenta.

Neka od tih nadležnosti su tužilaštvo, ubiranje indirektnih poreza, vojska, trgovina lijekovima drugo.

Na osnivanje entitetske agencije za lijekove Dodika je potaklo to što je državna agencija za lijekove i medicinska sredstva u septembru prošle godine ustvrdila da firma “TGT Tehnogas” iz Laktaša, koja snabdijeva klinički centar RS-a kisikom, nema dozvole za taj posao.

Kritike iz Brisela

Jednostran izlazak Republike Srpske iz ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine osudile su brojene zapadne zemlje, najavljujući snažne sankcije za ono što su opisali kao tiha disolucija i ugrožavanje Daytonskog mirovnog sporazuma koji je zaustavio rat u BiH 1995. godine.

Entitetske vlasti Republike Srpske nedavno su dobile pismo iz Direkcije za susjedstvo i pregovore o proširenju Evropske unije u kojem ih upozoravaju da obustave sve aktivnosti u vezi sa Zakonom o lijekovima RS.

Taj zakon, kako su pojasnili, derogira zakon na državnom nivou i može da izazove pravnu nesigurnost na tržištu lijekova u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Agencije