Majkić prijeti: Moskva najavila reakciju ako BiH krene u NATO, nemojte poslije da niste znali

Rusija od četvrtka provodi vojnu invaziju na susjednu Ukrajinu, a za prestanak vojne akcije traži garancije da će se Ukrajina trajno odreći članstva u NATO.

Dušanka Majkić: Nemojte poslije da niste znali (Armin Durgut / PIXSELL)

Članica državnog doma naroda Bosne i Hercegovine upozorila je da će Rusija reagirati ako ta zemlja preduzme korake ka članstvo u NATO savez, aludirajući da bi nakon Ukrajine koju je Rusija napala u četvrtak rano ujutro problemi mogli zadesiti i Bosnu i Hercegovinu.

Rusija od četvrtka provodi vojnu invaziju na susjednu Ukrajinu, a za prestanak vojne akcije traži garancije da će se Ukrajina trajno odreći članstva u NATO, kao i garancije da neće dozvoliti raspoređivanje snaga NATO-a na njenom teritoriju

Dušanka Majkić, članica državnog doma naroda i članica vladajuće političke partije Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) proruskog političara Milorada Dodika iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska na Twitteru je napisala: „Da podsjetimo: Moskva je u martu 2021. godine rekla da će reagovati ako BiH preduzme korake ka pridruživanju NATO-u. Nemojte poslije da niste znali“.

(Twitter)

Dan nakon što je konstituisano Povjerenstvo Bosne i Hercegovine za suradnju s NATO-om prije nešto manje od godinu dana, ambasada Ruske federacije u BiH saopćila je da će u slučaju praktičnog približavanja BiH NATO-u, Rusija morati reagirati.

„Pozivamo prijatelje u BiH da dobro razmisle, da izvažu sve „za“ i „protiv“, da uzmu u obzir mišljenje svih stanovnika zemlje koji su daleko od konsenzusa o ovom pitanju“.

Višeetnička Bosna i Hercegovina, u kojoj se odluke donose konsenzusom političkih predstavnika Bošnjaka, Hrvata i Srba ranije se odredila za članstvo u NATO savez, no proruski politički čelnici iz entiteta Republika Srpska sada osporavaju takve odluke.

Izvor: Agencije