Lajčak: Blizu smo sporazumu o nekim dokumentima

Kao što često biva, najteži je posljednji korak, rad se nastavlja, rekao je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova.

Miroslav Lajčak: Blizu smo postizanju sporazuma o nekim dokumentima (EPA)

Blizu smo postizanju sporazuma o nekim dokumentima, ali je posljednji korak najteži, izjavio je u srijedu specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak poslije sastanaka u Briselu s predstavnicima dvije strane.

“Poslije jučerašnjih 11 sati intenzivnih pregovora, blizu smo postizanju sporazuma o nekim dokumentima. Ali, kao što često biva, najteži je posljednji korak. Rad se nastavlja”, naveo je on na Twitteru.

Glavni pregovarač Srbije u dijalogu s Kosovom, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, izjavio je za Tanjug da bez formiranja zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu neće biti moguće postići napredak.

Pitanje zajednice srpskih opština

“Završili smo još jednu rundu razgovora  […] Prvo i osnovno pitanje koje smo pokrenuli jeste formiranje ZSO. Devet godina je prošlo od Briselskog sporazuma i još čekamo formiranje, a moraju i sve ostale obaveze da se sprovedu u delo”, rekao je Petković.

Od kako se odvojilo od Srbije, u februaru 2008. godine, Srbija na Kosovu pokušava osigurati ZSO, koji bi okupljao opštine s većinskim srpskim stanovništvom sa sjevera Kosova.

Vlada Kosova prihvata administrativno reorganizirati sjever zemlje, ali odbija prihvatiti da potencijalni ZSO ima pravo veta na odluke vlade.

Petković je kazao da je razgovarao samo s Lajčakom, dok je predstavnik Kosova Besnik Bislimi s Lajčakom razgovarao na odvojenom sastanku.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada