Reakcije na zaključke: HNS ne može preuzimati ulogu Ustavnog suda

Osim iz SDA oštru reakciju na današnje zaključke HNS-a uputio je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić koji je rekao da je HNS nevladino udruženje u vlasništvu HDZ-a i Dragana Čovića.

Iz SDA i SDP-a oštro su reagovali na zaključke HNS-a (Fena)

Stranka demokratske akcije (SDA) ocijenila je neprihvatljivim zaključke Hrvatskog narodnog sabora (HNS-a) usvojene na zasjedanju u Mostaru i smatra da oni neće doprinijeti relaksiranju odnosa u Federaciji BiH.

U saopćenju za javnost ističu da zaključci HNS-a u sebi sadrže i prijetnje o teritorijalnoj reorganizaciji, niz proizvoljnih i netačnih ocjena i tumačenja Ustava i zakona, i da sužavaju prostor za razgovore o ustavnoj reformi i izmjenama izbornog zakonodavstva.

“’Teritorijalne reorganizacije’ i dodatnih etničkih podjela neće biti, niti će SDA na to ikada pristati. Za to ne postoji nikakav pravni ni politički osnov. Avanturisti koji sanjaju o obnovi ‘Herceg-Bosne’ ili formiranju ‘trećeg entiteta’, morali bi na umu imati haške presude za udruženi zločinački poduhvat, kao i sudbinu ‘samouprave’ koju je predvodio Ante Jelavić”, saopćeno je iz SDA.

Također, SDA smatra da je neutemeljena tvrdnja HNS-a da ne postoje ustavne i zakonske pretpostavke za održavanje izbora, te da je Centralna izborna komisija nezakonito izabrana.

“HNS ne može preuzimati ulogu Ustavnog suda”

“HNS ne može preuzimati ulogu Ustavnog suda i drugih nadležnih sudova, pa sam donositi zaključke šta jeste a šta nije ustavno i zakonito. Postoje intitucije koje su nadležne za takva tumačenja. Stranke okupljene oko HDZ-a imaju pravo da bojkotuju izbore, to je njihova politička odluka. Međutim, niko nema pravo – samo zato što nije ostvario svoj politički cilj – da blokira i sprječava njihovo održavanje, jer je to u suprotnosti sa zakonom”, ističu iz SDA.

Dodaju da je SDA uvijek pokazivala spremnost za razgovor o svim bitnim političkim pitanjima i pri tome težila postizanju kompromisnih i izbalansiranih rješenja u interesu države BiH i svih njenih građana, ali da nikada neće pristati na neprincipijelne pritiske, ucjene ili prijetnje.

“Na politiku SDA pogotovo neće uticati prijetnje i uvrede koje na račun BiH svakodnevno izriče predsjednik Hrvatske Zoran Milanović. On se i u Hrvatskoj pita malo, a o BiH će se uvijek pitati – nimalo”, navedeno je u saopćenju SDA.

Na zaključke HNS-a osvrnuo se i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić ustvrdivši kako je riječ o nevladinom udruženju u vlasništvu HDZ-a i Dragana Čovića.

Masa proizvoljnih tvrdnji

Nikšić je rekao da se radi o masi proizvoljnih tvrdnji, neistina i besmislica, pišu bh. mediji.

“Izbora u Bosni i Hercegovini će biti i nikakav bojkot ne može spriječiti njihovo održavanje. Pokušaj blokiranja održavanja izbora je teško krivično djelo. Iako se HDZ-u ne sviđa trenutni saziv CIK-a, to ne znači da on nije zakonit. Naprotiv. Matrica po kojoj je nelegitimno sve što ne slijedi naredbe ‘vrhovnih vođa’ etničkih stranaka je ustinu djetinjast koncept”, kazao je Nikšić.

Nikšić je rekao da razumije da je HDZ-u problem što preko CIK-a više ne može kontrolirati izborni proces, da im je problem ako spriječe krađu glasova, da je to problem i njihovim partnerima iz vlasti, ali su fer i pošteni izbori vrhunski prioritet za sve građane u BiH.

“Izbori se održavaju po važećem zakonu više ciklusa i nema nikakve prepreke da se održe opet. Naravno, cilj SDP-a i naših partnera je da se spriječe krađe uvođenjem elektronskog nadzora i prebrojavanja glasova, te da se usvoje izmjene koje će nas dovesti korak bliže do evropskog standarda koji je građanski model. Međutim, dok se to ne desi, izbori se trebaju i moraju odvijati po trenutnom zakonu, koliko god on nesavršen bio. Sve drugo je suspenzija demokratije”, rekao je Nikšić.

Naša stranka: Što je protiv BiH, to je i protiv Hrvata

Povodom zaključaka Hrvatskog narodnog sabora, saopćenjem je reagirala i Naša stranka.

„Danas usvojeni zaključci na Hrvatskom narodnom saboru, pogotovo oni koji se tiču uslovljavanja izbora izmjenama Izbornog zakona te prijetnje dubljom etnoteritorijalnom reorganizacijom zemlje su i antihrvatski i antibosanskohercegovački. Niko u ovoj zemlji danas nije sretan zbog ovakvih zaključaka. Sve što je protiv BiH, istovremeno je i protiv svakog od njenih naroda, i obratno”, navodi se u saoćenju.

Ističu da su Hrvati bosanskohercegovački narod i da je njihova cijela Bosna i Hercegovina, kao što je i bošnjačka i srpska i Ostalih.

“Nebriga hrvatskog političkog rukovodstva za Republiku Srpsku, učinila je da Hrvata tamo gotovo nema. Tražeći da glasovi Hrvata u Sarajevu, Tuzli, Zenici i u drugim mjestima ne budu jednako vrijedni glasovima Hrvata iz Mostara, Gruda, Čapljine i drugih mjesta gdje su Hrvati većina, HDZ čini da ti naši građani u političkom smislu nestanu i iz tih dijelova BiH.”

Navode kako je insistiranjem na legitimnim i nelegitimnim Hrvatima, HNS prigrlio jednoumlje i odbacio sve one Hrvatice i Hrvate koji se s njima ne slažu.

“HNS nanosi istorijsku štetu Hrvatima zagovarajući politički i teritorijalni aparthejd. Hrvatima treba otvorenost, da ljudi iz cijele BiH počnu dolaziti u krajeve u kojima su većina s namjerom da tu rade i žive kao i da se sami s istom namjerom počnu širiti cijelom BiH”, navode između ostalog, iz Naše stranke.

Izvor: Agencije