Evropski parlament pozvao na sankcioniranje Milorada Dodika

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine označen je kao glavni krivac za podrivanje državnih struktura Bosne i Hercegovine, što prijeti jedinstvu i teritorijalnom integritetu zemlje.

Evropski parlament
Izvještaj Evropskog parlamenta dobio je podršku 504 europarlamentarca (EPA)

Evropski parlament pozvao je Evropsko vijeće da uvede sankcije članu Predsjedništva Bosne i Hercegovne iz reda srpskog naroda Miloradu Dodiku i njegovim saradnicima zbog “njegove secesionističke politike u Bosni i Hercegovini”.

Amandman koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu usvojen je kroz godišnji izvještaj Odbora za vanjsku politiku EP-a.

Izvještaj je dobio podršku 504 europarlamentarca, dok ih je 97 bilo protiv.

Dodik je označen kao glavni krivac za podrivanje državnih struktura Bosne i Hercegovine, što prijeti jedinstvu i teritorijalnom integritetu zemlje.

“Evropska unija oštro osuđuje neustavne secesionističke mjere vlasti [bh. entiteta] Republike Srpske čiji je cilj uspostava uporednih institucija u području medicine i medicinskih proizvoda, pravosuđa, odbrane, sigurnosti i oporezivanja, čime se podrivaju državne strukture Bosne i Hercegovine i stvara egzistencijalna prijetnja njenom jedinstvu i teritorijalnoj cjelovitosti; osuđuje štetnu ulogu regionalnih aktera i vanjskog uplitanja Rusije; poziva [Evropsko] Vijeće da nametne ciljane sankcije Miloradu Dodiku i njegovim saveznicima, zbog njegovih koruptivnih aktivnosti, kontinuirane destabilizacije zemlje i podrivanja suvereniteta i teritorijalne celovitosti Bosne i Hercegovine”, navedeno je u amandmanu kojeg su podnijeli su podnijeli zastupnici Pedro Marques, Tonino Picula i Thijs Reuten.

Vlada RS-a je uputila EP-u pismo u kojem se navodi kako prenos nadležnosti, koje je ovaj bh. entitet počeo u proteklom periodu, nije korak ka otcepljenju od Bosne i Hercegovine.

Također se navodi kako vlasti RS-a poštuju Dejtonski mirovni sporazum i da pravnim procesom vraćaju nadležnosti koje su joj date Ustavom Bosne i Hercegovine.

U Briselu bi 21. februara trebali biti održani razgovori o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Al Jazeera i agencije