BiH: Dogovoren način finansiranja tima za Trgovsku goru

Podzemna skladišta u krugu nekadašnje kasarne Čerkezovac na Trgovskoj gori uz granicu sa BiH Hrvatska planira prenamijeniti za odlaganje nisko i srednje radioaktivnog otpada.

BiH čeka teška pravna, stručna i politička bitka da spriječi da buduće odlagalište bude Čerkezovac (Al Jazeera)

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac rekao je danas da će nadležne institucije na svim nivoima vlasti u zemlji osigurati finansijska sredstva za rad ekspertnog i pravnog tima, koji će pokušati osporiti gradnju hrvatske deponije za radioaktivni otpad uz samo granicu sa Bosnom i Hercegovinom.

Na sastanku sa predsjedavajućim ekspertskog tima Emirom Dizdarevićem, Košarac je naglasio da je usaglašen model finansiranja tog tima na način da entiteti Republika Srpska, Federacija BiH i nivo institucija Bosne i Hercegovine izdvoje po jednu trećinu novčanih sredstava potrebnih za rad ekspertskog tima, prenosi agencija Fena.

Rekao je da je ohrabrujuće to što je bosanskohercegovački entitet Republika Srpska u ovogodišnjem budžetu izdvojila milion KM [510.000 eura] za te aktivnosti.

„Dobili smo uvjerenje i da će Federacija BiH planirati novac za te namjene. U potpunosti sam siguran da ćemo u dogovoru svih strana naći adekvatno rješenje“, rekao je Košarac.

„Također je važno da imamo i konkretan prijedlog predsjedavajućeg Vijeća  ministara BiH Zorana Tegeltije, kad je u pitanju izdvajanje sredstava s tog nivoa vlasti.

Podzemna skladišta u krugu nekadašnje kasarne Čerkezovac na Trgovskoj gori Hrvatska planira prenamijeniti za odlaganje nisko i srednje radioaktivnog otpada, čemu se bosanskohercegovačke vlasti protive, bojeći se da bi takvo odlagalište uz granicu dvije države ugrozilo okoliš i ljude, zbog čega ne isključuju ni tužbu protiv susjedne zemlje.

Hrvatska je na temelju Međudržavnog ugovora s Slovenijom dužna zbrinuti polovicu otpada iz Nuklearne elektrane Krško, što prema trenutnim procjenama iznosi oko 3.000 kvadratnih metara radioaktivnog otpada, a taj bi otpad mogao završiti na Trgovskoj gori.

BuH će tražiti i pomoć EU-a

Košarac je najavio da će, naredne sedmice, zatražiti sastanak sa predstavnicima Delegacije Evropske unije u BiH, u jeku spora sa Hrvatskom u vezi Trgovske gore.

„Od EU ćemo tražiti da nam pomogne u jačanju kapaciteta za ispitivanje radioaktivnosti u životnoj sredini, nabavci opreme za minimalno dvije laboratorije, kao i u edukaciji ljudskih resursa da bismo mogli odgovoriti na sporni izazov koji je pred nas stavila Hrvatka kao članica EU“, rekao je  Košarac.

Najavio je i da će uputiti poziv za sastanak predsjedavajućem Konvencije o sigurnosti zbrinjavanja istrošenog goriva i sigurnosti zbrinjavanja radioaktivnog otpada, da bi se na međunarodnom planu dodatno ukazalo na ono što je Košarac opisao kao problem izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori.

„Sastanak Konvencije zakazan je polovinom godine u Beču, a mi ćemo nastojati da u što skorijem vremenskom roku održimo sastanak sa predsjedavajućim tog tijela da bismo, osim dosadašnjih aktivnosti, još jednom obavijestili relevantne međunarodne strukture o našim argumentima i neprihvatljivosti namjere Hrvatske da izgradi odlagalište u neposrednoj blizini granice sa BiH“, rekao je Košarac.

Izvor: Agencije