Ambasada SAD upozorava Dodika: Pokušaj disolucije BiH imao bi teške posljedice

SAD je čvrsto opredijeljen podržati BiH kao demokratsku, multietničku, suverenu i nezavisnu država s neupitnim teritorijalnim integritetom, stoji u objavi.

Niti Dejtonski sporazum niti Ustav BiH njenim entitetima ne daje pravo na otcjepljenje, navodi se (Arhiva)

Svaki pokušaj ugrožavanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine imat će “teške posljedice”, poruka je koju je u četvrtak objavila Ambasada SAD-a u Sarajevu, reagirajući na ponovljene prijetnje člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorada Dodika kako će se entitet Republika Srpska otcijepiti od države čiji je sastavni dio.

“Svaka akcija koja bi bila poduzeta u pravcu disolucije BiH bila bi kršenje Daytona i nosila bi teške posljedice”, stoji u objavi na nalogu Američke ambasade na Twitteru.

Također se navodi i da je SAD čvrsto opredijeljen podržati BiH kao demokratsku, multietničku, suverenu i nezavisnu država s neupitnim teritorijalnim integritetom, podsjećajući kako niti Dejtonski sporazum niti Ustav BiH njenim entitetima ne daje pravo na otcjepljenje.

Reakcija Američke ambasade uslijedila je nakon što je Dodik, na velikom skupu svojih pristalica održanom u utorak u Banjoj Luci, ponovo prijetio otcjepljenjem RS-a ukoliko se tom entitetu ne vrate sve ovlasti koje su u proteklim godinama prenesene na nivo države.

‘Opasna i neodgovorna retorika’

“Ići ćemo sigurno, ali jednog dana odnijet ćemo 49 posto (teritorije) BiH. A kada ćemo otići… Ja vjerujem u ideal samostalne i nezavisne RS”, kazao je tada Dodik, prenijela je Hina.

On je uz ostalo najavio kako će RS od Centralne izborne komisije BiH preuzeti organiziranje svih budućih izbora uz konstataciju da je to tijelo postupalo nezakonito kada je odredilo kontrolno prebrojavanje svih glasova za predsjednika entiteta.

Dodik je nezadovoljan činjenicom da njegova pobjeda nad protukandidatkinjom Jelenom Trivić još nije potvrđena, a tvrdi kako ona nije upitna.

Američka ambasada  odgovorila mu je porukom da ovlaštena tijela imaju zakonske ovlasti i odgovornost osigurati integritet izbornog procesa, što uključuje prebrojavanje svih glasova, a to se ne smije osporavati opasnom i neodgovornom retorikom i prijetnjama secesijom.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada