BiH: Otkriveni krivotvoreni glasački listići za predsjednika RS-a

Slični su originalnim, no štampani su na drugačijem papiru i bez zaštitnog vodenog žiga.

Do 3. novembra CIK bi trebao objaviti konačne i potvrđene rezultate izbora u BiH, a nakon toga počinju teći rokovi za uspostavu novih tijela vlasti (Armin Durgut / PIXSELL)

Tokom kontrolnog prebrojavanja glasova s izbora koji su u Bosni i Hercegovini provedeni 2. oktobra pronađeni su krivotvoreni glasački listići i zbog toga je podnesena krivična prijava Tužilaštvu BiH, potvrdila je u ponedjeljak Centralna izborna komisija (CIK).

Zbog prijavljenih neregularnosti CIK je 10. oktobra naredio da se svi glasovi za predsjednika entiteta Republika Srpska ponovo broje u glavnom centru za brojanje u Sarajevu, gdje su do ponedjeljka provjereni listići s nešto više od polovice od 2.300 biračkih mjesta.

Kako je nakon toga saopćio CIK, utvrđeno je kako je u vrećama s dva biračka mjesta, Bratuncu i Šekovićima, bilo 36 krivotvorenih listića.

Oni su slični originalnim, no štampani su na drugačijem papiru i bez zaštitnog vodenog žiga. Lokalni su mediji izvijestili kako je na svim listićima bilo zaokruženo ime Milorada Dodika.

CIK je stoga podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH, koje bi trebao otkriti ko je izradio krivotvorine i kako su se one našle u vrećama s regularnim glasačkim materijalima.

CIK je u subotu objavio preliminarne rezultate izbora za sve nivoe vlasti u BiH osim za predsjednika RS-a, a očekuje se kako će kontrolno prebrojavanje glasova za tu poziciju biti okončano do četvrtka te će nakon toga biti objavljeni i ti rezultati.

Dodik poziva pristaše na miting

Dodik i dalje tvrdi kako je on uvjerljivo pobijedio protukandidatkinju iz redova opozicije Jelenu Trivić. Opozicione stranke pak ističu kako je već sada jasno da su izbori bili namješteni u Dodikovu korist.

Dodik je pozvao svoje pristalice da u utorak dođu na masovni skup u Banjoj Luci kako bi na taj način “odbranili izbornu volju građana”.

Do 3. novembra CIK bi trebao objaviti konačne i potvrđene rezultate izbora u BiH, a nakon toga počinju teći rokovi za uspostavu novih tijela vlasti. Prvo bi u roku od 15 dana trebalo biti konstituirano novo Predsjedništvo BiH, u čiji su sastav ušli Željko Komšić kao Hrvat, Denis Bećirović kao Bošnjak i Željka Cvijanović kao Srpkinja.

Izvor: Agencije