CIK odbio zahtjev za ponavljanje izbora u RS-u

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine na 66. sjednici naredila je i novo brojanje glasova sa 22 redovna biračka mjesta.

Sve aktivnosti u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu posmatraju akreditovani izborni posmatrači Foto: Fena

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine na 66. sjednici naredila je novo brojanje glasova sa 22 redovna biračka mjesta, a zahtjev opozicije iz bh. entiteta Republika Srpska za ponavljanje izbora na nivou predsjednika je odbijen.

Iz CIK-a su obrazložili da je zahtjev za ponavljanje izbora odbijen zbog toga što je preuranjen jer još nisu ni utvrđeni rezultati.

Nakon što rezultati izbora koji održani 2. oktobra budu potvrđeni, stranke će moći ponovo zatražiti ponavljanje izbora.

Novo brojanje

“U cilju pravilnog objedinjavanja i utvrđivanja rezultata izbora na biračkim mjestima gdje se razlikuje broj glasačkih listića u glasačkoj kutiji, na način da ima manje glasačkih listića od broja potpisa, po službenoj dužnosti naređeno je Glavnom centru za brojanje da izvrši otvaranje vreća sa glasačkim listićima, izvrši ponovno kontrolno brojanje glasačkih listića, te utvrdi i objedini rezultate izbora sa 22 redovnа biračkа mjesta za nivo Predsjedništvo BiH, Parlamentarna skupština BiH, Parlament FBiH, Narodna skupština RS i skupštine kantona”, navodi se u saopćenju CIK-a, prenosi Fena.

Po donešenoj naredbi Glavni centar za brojanje će postupiti odmah i večeras početi sa otvaranjem vreća i brojanjem glasačkih listića.

Sve aktivnosti u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu posmatraju akreditovani izborni posmatrači.

Izvor: Agencije