Nova naredba CIK-a BiH Glavnom centru za brojanje u Sarajevu

Izvršit će se ponovno kontrolno brojanje glasačkih listića, te utvrditi i objediniti rezultate izbora sa više od 70 redovnih biračkih mjesta za sve nivoe vlasti.

CIK BiH odbacio je kao preuranjene zahtjeve političkih subjekata, posmatrača i birača za ponovno brojanje glasova sa pojedinih biračkih mjesta (Fena)

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je na sjednici donijela novu Naredbu Glavnom centru za brojanje u Sarajevu.

„Centralna izborna komisija BiH, u cilju pravilnog objedinjavanja i utvrđivanja rezultata izbora na biračkim mjestima gdje je broj glasačkih listića u glasačkoj kutiji različit od zbira svih važećih i nevažećih glasačkih listića, kao i na biračkim mjestima gdje su utvrđene nepravilnosti po više osnova, po službenoj dužnosti naređuje Glavnom centru za brojanje da izvrši otvaranje 123 vreće sa glasačkim listićima, izvrši ponovno kontrolno brojanje glasačkih listića, te utvrdi i objedini rezultate izbora sa više od 70 redovnih biračkih mjesta za nivo Predsjedništvo BiH, Parlamentarna skupština BiH, Parlament FBiH, Narodna skupština RS i Skupštine kantona“, saopćeno je iz te institucije.

Preuranjeni zahtjevi

Naredba će biti objavljena na internet stranici Centralne izborne komisije BiH www.izbori.ba i smatrat će se da je danom objave dostavljena svim kandidatima političkih subjekata, nezavisnim kandidatima kao i akreditiranim posmatračima, prenosi Fena.

O terminu početka postupanja Glavnog centra za brojanje po današnjoj naredbi Centralne izborne komisije BiH javnost će biti blagovremeno informirana, navedeno je.

Danas je Centralna izborna komisija BiH odbacila kao preuranjene zahtjeve političkih subjekata, posmatrača i birača za ponovno brojanje glasova sa pojedinih biračkih mjesta, navodi se u saopćenju CIK-a BiH.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada