Paralelni skupovi u Vukovaru: Srbi slave Porfirija, Hrvati branitelja grada

Patrijarh Porfirije osveštao je Saborni hram istog dana kada se obilježava godišnjica pogibije generala Blage Zadre, jednog od zapovjednika odbrane Vukovara.

Porfirije je u Vukovar stigao u okviru dvodnevne posjete Eparhiji osečkopoljskoj i baranjskoj (Pixsell)

Patrijarh srpski Porfirije osveštao je u nedjelju obnovljeni Saborni hram Svetog Nikolaja Mirlikijskog u Vukovaru, te služio svetu arhijerejsku liturgiju.

Patrijarh je poručio, nakon doksologije služene njemu u čast, da je ispunjen neizmjernom radošću da dođe u obnovljeni hram posvećen Svetom Nikoli Čudotvorcu.

SPC je najavila da će patrijarh Porfirije danas osveštati i Srpski dom u Vukovaru.

Porfirije je u Vukovar stigao u subotu u okviru dvodnevne posjete Eparhiji osečkopoljskoj i baranjskoj, a ispred Sabornog hrama dočekao ga je episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim sa više arhijereja, sveštenstvom, monaštvom i vjernicima Vukovara i okoline, piše Tanjug.

Istog dana, u nedjelju je polaganjem vijenaca na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata počelo obilježavanje 31. godišnjice pogibije jednog od zapovjednika odbrane Vukovara, generala Blage Zadre, kao i pukovnika Alfreda Hilla.

Porfirijeva posjeta ‘korak u krivom smjeru’

Na grobove Zadre i Hilla vijence su položili članovi njihovih porodica, predsjednik države Zoran Milanović, izaslanstva Hrvatskog sabora, Vlade, Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara.

Na upit da komentira današnji dolazak patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija u Vukovar, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava je rekao kako dolazak bilo kojeg predstavnika SPC-a u Vukovar, nakon što je ta crkva sebi dozvolila da odlikuje ratnog zločinca Vojislava Šešelja, znači “korak u krivom smjeru”.

“To je definitvno crta koju ja osobno, a vjerujem niti veliki broj Hrvata ne može prijeći, ali o tome su trebali voditi računa ljudi, koji su trebali biti puno produhovljeniji i mudriji. Na žalost, umjesto vjere, ljubavi i ekumenizma, ponovno smo u realizaciji SPC-a doživjeli istinsku nepatvorenu refleksiju srpske hegemonije”, rekao je Penava, prenijela je Hina.

No, Porfirije je istaknuo da je u Vukovaru samo zbog hrama i molitve.

“Mi smo ovdje došli ne zbog bilo čega drugog nego zbog hrama, zbog molitve, zbog toga što imamo potrebu doći u hram i uputiti najdublje želje i istinske molitve Bogu za sebe, za svoje bližnje, ali i za čitav svijet, za sve ljude”, rekao je Porfirije u obraćanju u hramu, prenio je SPC.

Ocijenio je da je prostor Vukovara mjesto gdje su se “stoljećima križale i živjele mnoge različitosti”, navodeći da “tu žive ljudi koji imaju neuporedivo više zajedničkog i sličnog, nego što imaju razlika, a da je kršćanska vjera najsličnije što ih približava”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada