Vijeće Evrope danas o podršci evropskoj perspektivi Balkana

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope raspravljat će u Strasbourgu o podršci evropskoj perspektivi za Zapadni Balkan.

Izvjestilac George Papandreou predstavit će izvještaj i nacrt rezolucije s preporukama, o čemu će se potom glasati (EPA - Arhiva)

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope raspravljat će u utorak u Strazburu o podršci evropskoj perspektivi za Zapadni Balkan.

Tokom debate izvjestilac George Papandreou predstavit će izvještaj i nacrt rezolucije s preporukama, o čemu će se potom glasati, prenosi Beta.

Komitet za politička pitanja sredinom septembra jednoglasno je usvojio nacrt rezolucije koja se zasniva na Papandreuovom izvještaju.

Polarizirana politička klima

Predloženom rezolucijom poziva se Zapadni Balkan da se “odlučno i bez odlaganja” pozabavi pitanjima kao što su polarizirana politička klima, vladavina prava i dobro upravljanje, prava nacionalnih manjina i manjinskih zajednica, kao i problemi koji se odnose na slobodu medija.

Također se navodi da bi Vijeće Evrope trebalo “udvostručiti napore” da pomogne zemljama Zapadnog Balkana da ostvare opipljiv i mjerljiv napredak ka ispunjavanju kriterija proširenja Evropske unije te da zajedno s EU-om igra veću ulogu u promoviranju efikasne regionalne saradnje, normalizacije odnosa i rješavanja bilateralnih razlika i sporova.

Debata “Podrška evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana” počet će u 10:00 sati.

Izvor: Agencije