Gordan Grlić Radman: Da se Hrvatska pita BiH bi već bila u Evropskoj uniji

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je nakon sastanka sa hrvatskim kolegom poručila da “destabilizacija Bosne i Hercegovine ne može proći bez destabilizacije cijelog regiona”.

Grlić Radman se nakon sastanka sa šeficom bosanskohercegovačke diplomatije Biserom Turković obratio medijima u Sarajevu, gdje je govorio o odnosima dviju država i evropskom putu Bosne i Hercegovine (Anadolija)

Da se Hrvatska pita Bosna i Hercegovina bi već bila u Evropskoj uniji (EU), jer bi njeno članstvo doprinijelo sigurnosti, izjavio je danas u Sarajevu ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, koji boravi u dvodnevnoj službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, javlja Anadolija.

Grlić Radman se nakon sastanka sa šeficom bosanskohercegovačke diplomatije Biserom Turković obratio medijima u Sarajevu, gdje je govorio o odnosima dviju država i evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Rekao da se njihov sastanak nadovezuje na nedavnu posjetu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Sarajevu.

“Došao sam zajedno razmotriti mogućnost održavanja zajedničke sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske u Hrvatskoj. Sada je naš red, budući da je zadnja sjednica održana u Sarajevu. Među ostalim, važno je to što nas sa Bosnom i Hercegovinom povezuje visoka robna razmjena, oko dvije milijarde eura godišnje, čime se možemo pohvaliti”, rekao je Grlić Radman.

Dodao je da Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku povezuje i veliki niz infrastrukturalnih projekata, poput most Svilaj preko rijeke Save, koji je završen prošle godine, dok ove godine očekuju završetak radova na novom mostu kraj Gradiške.

Grlić Radman: Probleme u BiH rješavati dijalogom, sankcije EU nisu na dnevnom redu

Na sastanku je bilo riječi i o Južnom plinskom interkonekcijom kojom bi se trebali povezati plinski sistemi Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Najavio je i moguće održavanje ekonomskog foruma u Sarajevu, nakon zajedničke sjednice vlada dviju država, ali se osvrnuo i na zastoj rada institucija u Bosni i Hercegovini, ističući kako Hrvatska računa da će se situacija promijeniti i da će se stvoriti optimalni uslovi za održavanje sjednice.

“Iskreno se nadam da će doći do poboljšanja političkih okolnosti unutar Bosne i Hercegovine, a tome bi uvelike pridonijelo postizanje dogovora o Izbornom zakonu. Očekujem da će predstojeće posjete međunarodnih dužnosnika pridonijeti tom cilju da se ta prilika neće propustiti. Ohrabrujemo sve političke aktere u Bosni i Hercegovini, sve lidere da pokažu političku hrabrost i odlučnost i podrže proces koji će dovesti do jačanja povjerenja građana, pravednih izbora i u konačnici boljitka za Bosnu i Hercegovinu”, rekao je hrvatski ministar, ističući kako njegova zemlja podržava stabilnu, cjelovitu i funkcionalnu BiH i njen evropski put.

Goreći o najavljenim sankcijama za političare koji destabiliziraju BiH Grlić Radman je rekao da Hrvatska zagovara da se problemi u BiH rješavaju dijalogom te tvrdi da o sankcijama političarima u toj zemlji do sada nije bilo nikakve formalne rasprave u tijelima EU.

Šef hrvatske diplomacije je tokom službene posjete BiH novinarima u Sarajevu kazao kako sankcije političarima u BiH nisu bile na dnevnom redu niti jednog foruma Evropske unije pa se ne može govoriti ni o tome da je neka od članica veći ili manji zagovornik takvih mjera.

“Treba najprije iscrpiti sve mogućnosti koje proizilaze iz razgovora i dijaloga pa onda utvrditi ostale instrumente koji bi trebali djelovati da se nastave reformski procesi u BiH”, kazao je Grlić Radman koji tvrdi kako je to stajalište ne samo Hrvatske nego i Evropske unije, izvijestila je Hina.

Turković: Destabilizacija BiH ne može proći bez destabilizacije cijele regije

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković je nakon sastanka s ministrom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom poručila je da “destabilizacija Bosne i Hercegovine ne može proći bez destabilizacije cijelog regiona” i rekla kako je svima stalo da region bude “miran, prosperitetan i da idemo u pravom pravcu”.

Istakla je da joj je izuzetno drago da je ovo prva posjeta koju imamo u ovoj godini.

“Naša vrata su uvijek otvorena kao što su i vrata Hrvatske otvorena za Bosnu i Hercegovinu”, izjavila je Turković.

Smatra da je ovo bila radna i službena posjeta.

“Saglasni smo da se pitanje ispunjavanja 14 prioriteta za napredak ka Evropskoj uniji mora vratiti u fokus, te osigurati puna funkcionalnost institucija BiH. Destabilizacija BiH ne može proći bez destabilizacije cijelog regiona, a nama je svima stalo da region bude miran, prosperitetan i da idemo u pravom pravcu”, naglasila je Turković.

Mogućnost zajedničke sjednice

Dotakla se i odnosa dviju zemalja navodeći da pozdravlja ideju da se zajednička sjednica Vlade Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održi u prvoj polovini 2022. godine u Hrvatskoj.

“Vjerujem da će to biti prilika da utvrdimo smjernice za daljnji rad i saradnju. Što se tiče otvorenih pitanja, postoji ograničen napredak ali postoji i prostor za dodatne napore i za daljnje napredovanje. Napravljen je pomak kada je u pitanju korištenje vode iz Buškog jezera. Odlukom Doma naroda FBiH, hrvatska Elektroprivreda će u buduće dvjema općinama plaćati 4,3 miliona eura za korištenje vode iz akumulacije Buško jezero umjesto dosadašnjih 1,8 miliona”, pojasnila je Turković.

Dotakla se i odlagališta radioaktivnog otpada na lokalitetu Trgovska gora navodeći da je to i dalje pitanje kome treba posvetiti dodatne napore kako bi se iznašlo adekvatno rješenje.

Prije obraćanja medijima dvoje ministara održalo je tete-a-tete sastanak, nakon čega je uslijedio sastanak delegacije Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada