Grlić Radman nazvao Milanovića ‘štetočinom’ zbog izjava o Ukrajini

“On uopće ne radi svoj posao. Izolirao je zemlju, umanjio međunarodnu poziciju Hrvatske. Jako nam šteti, štetočina je“ rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova.

Grlić Radman je da bi zbog "vulgarnog nasilja" prilikom predsjednikovih nastupa na televiziji trebalo stajati upozorenje "nije za djecu ispod 12 godina“ (EPA)

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman nazvao je predsjednika Zorana Milanovića “štetočinom“ zbog spornih izjava o Ukrajini i posumnjao radi li predsjednik u hrvatskom ili nečijem tuđem interesu, javlja Hina.

Milanović je prošle sedmice rekao da je Ukrajina korumpirana zemlja kojoj nije mjesto u NATO-u, da je bivši proruski predsjednik Viktor Janukovič zbačen vojnim udarom i da je uzrok krize na ukrajinsko-ruskim granicama unutrašnja politika SAD-a.

U jeku napetosti sa Rusijom, Kijev je oštro reagirao na te izjave koje su prenijeli i svjetski mediji.

“Mi ne znamo radi li on doista u korist hrvatskog interesa ili je nešto drugo u pitanju“, rekao je Grlić Radman na HTV-u.

Milanović ne radi svoj posao

“On uopće ne radi svoj posao. Izolirao je zemlju, umanjio međunarodnu poziciju Hrvatske. Jako nam šteti, štetočina je“, istaknuo je.

Dodao je da bi zbog “vulgarnog nasilja” prilikom predsjednikovih nastupa na televiziji trebalo stajati upozorenje “nije za djecu ispod 12 godina“.

Politiku predsjednika “koji ne radi ništa“ Grlić Radman je primjenio i na Bosnu i Hercegovinu u kojoj se trenutno pregovara o promjeni izbornog zakona.

“Volio bih vidjeti da on nekog nazove, da kontaktira svoje kolege, piše pisma, upozorava“, rekao je Grlić Radman.

Milanović 2010. dao podršku Komšiću

Dodao je da je Milanović 2010. u “crvenim šuškavcima“ dao podršku Željku Komšiću, hrvatskom članu kolektivnog predsjedništva BiH koji je izabran glasovima Bošnjaka.

Predstavnici hrvatskih i bošnjačkih stranaka iz BiH u nedjelju su završili trodnevni krug pregovora o izmjenama izbornog zakona bez konačnog sporazuma.

Grlić Radman je rekao da su Hrvati pritom bili “najkonstruktivniji“, dajući prijedloge i pristajući na ograničene promjene ustava.

Optužio je bošnjačku stranu da “odugovlači proces“ i da će zbog toga morati preuzeti odgovornost za “moguću radikalizaciju i destabilizaciju“.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada