Eichhorst u Neumu: Pregovori se odvijaju u dobroj i konstruktivnoj atmosferi

Eichhorst je navela kako se nakon sinoćnjih incijalnih razgovora diskusija nastavila o opsežnom paketu od 17 stranica koji govori o unaprjeđenju izbornog procesa.

"Vidmo i osjećaj žurnosti i želje za usuglašavanja potrebnog rješenja", zaključila je Eichhors (Al Jazeera)

I Matthew Palmer je izrazio optimizam nakon jutarnje runde pregovora.

Palmer je rekao da je atmosfera pozitivna, ali i ozbiljna s obzirom na to da je na stolu mnogo izazova i teških pitanja koje treba riješiti.

“To što je optimistično ne znači da je lako, ovo su veoma teška pitanja”, rekao je Palmer, javljaju bh. mediji.

“Drago mi je što smo u Neumu i radimo na ovom zaista važnom pitanju jačanja integriteta izbornog procesa. U svakom slučaju nama je veoma drago da imamo priliku razgovarati u ovom formatu. Mnogo je toga što će biti na dnevnom redu, neki od tih pitanja su teža od drugih, pogotovo su teški tehnički aspekti izmjena koje se tiču integriteta izbornog procesa”, rekao je Palmer.

Na novinarsko pitanje koliko je realno da će problem biti riješen odgovorio je:

“Mi nismo tu da tračimo bilo čije vrijeme, da ne postoji mogućnost rješavanja problema, da ne postoji uvjeravanje da rješenje može dobiti podršku, da ne vjerujemo da je sve to moguće mi ne bismo bili ovdje”.

Eichhorst optimistična

Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst kazala je da se proces odvija u dobroj atmosferi, prenose bh. mediji.

Eichhorst je u obraćanju medijima rekla kako su mislili da je važno da javnosti saopće kako se pregovori odvijaju u dobroj i konstruktivnoj atmosferi.

“Svjedoci smo jedne kvalitetne i konstruktivne diskusije koja je započala još sinoć, a nastavila se današnjim razgovorima. Imamo predstavnike opozicije i vladajućih struktura, različita, ali konstruktivna razmišljanja”, rekla je Eichhorst.

Eichhorst je navela kako se nakon sinoćnjih incijalnih razgovora diskusija nastavila o opsežnom paketu od 17 stranica koji govori o unaprjeđenju izbornog procesa.

“Ti dokumenti će dalje prolaziti ekspertsku analizu… Jako puno posla je još pred nama”, rekla je.

Prošle godine smo u junu bili kolega Palmer i ja te možemo kazati da sada ne samo da sada vidimo snažniju spremnost da se razmotre različite opcije već jedno istinsko opredjeljenje da se postigne dogovor.

“Vidmo i osjećaj žurnosti i želje za usuglašavanja potrebnog rješenja”, zaključila je Eichhorst.

Pregovori iza debelog zida šutnje

Pregovori o izmjenama izbornog zakonodavstva koji će usmjeriti političku budućnost Bosne i Hercegovine započeli su jutros u 8 sati u Neumu, javlja Fena.

Prema posljednjim informacijama kojima Fena raspolaže, u hotel na jugu Bosne i Hercegovine još jučer su stigli predstavnici HDZ-a predvođeni Draganom Čovićem, predstavnici SDA Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović, američki i evropski posrednici Matthew Palmer i Angelina Eichhorst, austrijski diplomata Johann Sattler, predstavnici OESS-a, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, kao i Denis Zvizdić u ime stranke Narod i pravda.

Predstavnici SDP-a BiH, Naše stranke i DF-a odbili su poziv u Neum.

Dijametralno suprotni stavovi

Stavovi bosanskohercegovačkih političkih predstavnika do sada su bili dijametralno suprotstavljeni, a teško je reći može li medijacija međunarodnih predstavnika približiti stavove na posljednjim pregovorima u sada već izbornoj godini.

Oči i uši domaće, ali i međunarodne javnosti usmjerene su u Neum gdje se u nedjelju očekuje odgovor na pitanje može li ovaj grad ponuditi politički i izborni sporazum.

Cijeli događaj odvija se iza zatvorenih vrata, potpuno zatvoren za javnost i nepristupačan novinarima. Iz međunarodne zajednice poručili su kako će rezultate pregovora otkriti po završetku, i to saopćenjem za javnost.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada