Eurozastupnici: Dodiku sankcije ako radikalno ne promijeni kurs

Zastupnici četiri najveće grupe u Evropskom parlamentu osudili su opasne aktivnosti na podjelama člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda.

Eurozastupnici pozivaju na slobodne i pošteni izbore u Bosni i Hercegovini (EPA)

Zastupnici četiri najveće grupe u Evropskom parlamentu osudili su “opasne aktivnosti na podjelama” člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorada Dodika i pozvali Evropsku uniju da slijedi primjer Sjedinjenih Američkih Država i uvede mu sankcije ukoliko “radikalno ne promijeni kurs”.

“Osuđujemo Dodikove opasne aktivnosti na podjelama, koje predstavljaju namjerni pokušaj podrivanja i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, ustavnog poretka i drugih odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma”, navodi se u zajedničkom saopćenju, prenosi Tanjug.

Temeljno preispitivanje

Zastupnici Evropske narodne partije (EPP), Socijalisti i Demokrate, Liberali i Zeleni pozvali su na temeljno preispitivanje i moguće zamrzavanje svih projekata i pomoći koje finansira EU za i unutar bh. entiteta Republika Srpska, uključujući makrofinansijsku pomoć i finansiranje iz IPA III.

Eurozastupnici pozivaju na slobodne i pošteni izbore u Bosni i Hercegovini, koji bi trebali biti održani u oktobru 2022. godine, i pružaju punu podršku mandatu visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, koga odlučno brane od javnih napada Dodika, Srbije, Ruske Federacije i drugih aktera.

“Krajnje je vrijeme za čvršći, jasniji i kredibilniji pristup, zasnovan na demokratiji, vladavini prava, kao i 14 ključnih prioriteta koje zemlja treba ispuniti kako bi bila preporučena za otvaranje pregovora o pristupanju EU”, zaključuje se u zajedničkom saopćenju zastupničkih grupa EP-a.

Izvor: Agencije