Stano: EU ima okvir za sankcije protiv onih koji podrivaju BiH

O sankcijama se odlučuje među zemljama članicama, detalji razgovora prije odluke se ne iznose u javnost, rekao je portparol Evropske komisije.

Iz Brisela su upozorili i da Bosna i Hercegovina rizikuje da izgubi značajnu količinu evropske pomoći ukoliko ne bude došlo do popravljanja situacije Foto: Evropska komisija

EU osuđuje svaku akciju ili izjavu protiv jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, a o mogućim sankcijama protiv osoba ili entiteta odlučivat će zemlje članice, poručeno je danas iz Brisela portparol Evropske komisije povodom sankcija SAD-a uvedenih članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku.

Na pitanje medija da li će EU slijediti odluku SAD-a da sankcioniše Dodika, portparol EU-a Peter Stano odgovorio je da se o tome odlučuje među zemljama članicama, ali i da se detalji razgovora prije odluke ne iznose u javnost, piše Tanjug.

”EU već ima tzv okvir za sankcije za sve one koji podrivaju teritorijalni integritet i suverenite Bosne i Hercegovine i na zemljama članicama je da jednoglasno odluče da li će to iskoristiti i nametnuti sankcije određenim osobama ili entitetima. Ovi razgovori se vode među zemljama članicama i ne iznose se u javnost”, poručio je Stano.

Neprihvatljiva inicijativa

Prethodno, iz Evropske komisije naglasili su da EU ne želi da spekuliše o mogućim sankcijama, već da “podstiče” pronazak izlaza iz političke krize u BiH i privođenje kraju svim “neprihvatljivim inicijativama” koje dovode u pitanje jedinstvo ovo zemlje, njen suverenitet i teritorijalni integritet.

Iz Brisela su upozorili i da Bosna i Hercegovina rizikuje da izgubi značajnu količinu evropske pomoći ukoliko ne bude došlo do popravljanja situacije.

Član Predsjedništva BiH i čelnik Republike Srpske najavio je da će taj entitet izvesti iz trenutnog ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine, što su osudili brojni domaći i međunarodni akteri, upozoravajući da bi se zemlja ponovo mogla vratiti u nasilje kakvo je već viđeno devedesetih godina.

Izvor: Agencije