Hrvatska uručila protest zbog ploče Milanu Tepiću u Banjoj Luci

Hrvatska je osudila veličanje majora JNA koji je u samoubilačkoj akciji uzrokovao smrt velikog broja hrvatskih vojnika i civila.

Major JNA Milan Tepić 29. septembra 1991. godine izazvao je eksploziju 170 tona municije i eksploziva u vojnom skladištu na Barutani u Bjelovaru (Damir Spehar/PIXSELL)

Hrvatski ambasador u Bosni i Hercegovini uručio je protestnu notu ministarstvu vanjskih poslova te zemlje zbog toga što je u Banjoj Luci otkrivena ploča majoru JNA Milanu Tepiću koji se 1991. raznio u skladištu oružja u Bjelovaru.

Major Jugoslavenske narodne armije Milan Tepić 29. septembra 1991. godine izazvao je eksploziju 170 tona municije i eksploziva u vojnom skladištu na Barutani u Bjelovaru, pri čemu je poginulo 11 hrvatskih branitelja bez čije intervencije bi tragedija bila i veća, piše Hina.

Gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković u nedjelju je povodom obilježavanja dana bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska otkrio ploču Tepiću, “posljednjem jugoslavenskom narodnom heroju”.

„Ako se svi budemo držali riječi, kao što je to učinio major Milan Tepić, Republika Srpska ima sigurnu budućnost“, rekao je tom prigodom 28-godišnji gradonačelnik, naglasivši da je taj čin „za najveće moguće poštovanje“.

Teroristički čin

Vlasti RS-u nedjelju su u Banjoj Luci paradom obilježili 9. januar u znak sjećanja na taj datum iz 1992. kad je dio zastupnika u skupštini tadašnje SR BiH protuzakonito proglasio „srpsku republiku BiH“, što je predstavljalo uvod u tri i pol godine dugi rat.

Ustavni sud BiH taj je praznik proglasio neustavnim, a srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik u nedjelju je s proslave poručio kako je RS država.

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova u ponedjeljak je saopćenjem ukazalo na neprihvatljivost ovakve odluke vlasti Banja Luke jer “veliča teroristički čin osobe koja je tijekom velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku, u samoubilačkoj akciji svjesno uzrokovala smrt velikog broja hrvatskih branitelja i civila te ogromna materijalna razaranja Grada Bjelovara“.

Hrvatsko ministarstvo ističe da se gradske vlasti Banja Luke time „poistovjećuju sa zločinačkom velikosrpskom politikom“ i ugrožavaju „proces izgradnje povjerenja i razvoja dobrosusjedskih odnosa“.

Plenković osudio postavljanje ploče

Hrvatski premijer Andrej Plenković također je rekao da je „zgrožen“ odlukom vlasti Banje Luke da podignu spomen ploču majoru Tepiću.

„Mi smo svi zgroženi s obzirom na Barutanu i broj poginulih tada. Prema tome, za nas je bilo kakva spomen ploča neprihvatljiva i deplasirana te osuđujemo to“, rekao je premijer u Splitu.

Po Milanu Tepiću nazvane su ulice u brojnim gradovima u Srbiji, a u septembru 2017. otkriven mu je spomenik u Beogradu, na 26. godišnjicu njegovog čina. Vijence mu je položio tadašnji ministar odbrane, danas ministar unutarnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, uz predstavnike srbijanske vojske.

Tadašnji srbijanski ministar vanjskih poslova i aktualni predsjednik parlamenta Ivica Dačić, rekao je pak da je Tepić kao „oficir JNA koji je položio zakletvu državi i odgovarao za živote mladića u svojoj jedinici bio oličenje časti i morala“.

U Banjoj Luci je u nedjelju bio i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac, koalicioni partner Plenkovićevog HDZ-a.

„Što se tiče prisutnosti Pupovca, on je tamo samo bio na akademiji, išao je u svojstvu predsjednika SNV-a“, rekao je Plenković u ponedjeljak, dodavši kako je tamo postojala „dosta značajna potpora u obnovi Banovine od potresa“.

„Niti je tamo nešto govorio, niti je imao neku posebnu ulogu“, zaključio je premijer o Pupovcu.

Izvor: Agencije