Grlić Radman o Vulinovu ‘srpskom svetu’: To je poražena osvajačka politika

Sve invazivne, osvajačke, hegemonističke politike su poražene; ovdje nema mjesta takvim politikama i mi ćemo se snažno braniti protiv bilo kakvih njihovih oblika“, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske.

Što bi to [srpski svet] trebalo značiti, to bismo htjeli znati?, upitao je Gordan Grlić Radman. (Davorin Visnjic/PIXSELL) (Pixsell)

Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman u ponedjeljak je komentirao izjavu srbijanskog ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina o “srpskom svetu“, rekavši da su takve “osvajačke politike” poražene.

Dan nakon nemira u Crnoj Gori zbog ustoličenja metropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija, Vulin je rekao da je zadatak sadašnje generacije srpskih političara “da stvori srpski svet da bi zaštitio Srbe” i dodao da se u suprotnom “boji da nećemo dočekati sledeću generaciju Srba”.

Ustoličenju mitropolita Joanikija na Cetinju usprotivili su se Crnogorci koji se protive tješnjim odnosima sa Srbijom.

U incidentima koji su tome prethodili povrijeđeno je sedam policajaca i desetak građana, a 14 ih je privedeno, prenosi Hina.

‘Politike koje nisu u interesu EU-a’

“Što bi to [srpski svet] trebalo značiti, to bismo htjeli znati?“, upitao je Grlić Radman.

“Sve one invazivne, osvajačke, hegemonističke politike su poražene. Ovdje nema mjesta takvim politikama i mi ćemo se snažno braniti protiv bilo kakvih njihovih oblika“, rekao je ministar novinarima.

Dodao je da njihovo oživljavanje nije u interesu Evropske unije, niti međunarodne zajednice, koja je danas suočena s velikim izazovima.

Grlić Radman je situaciju u Crnoj Gori opisao kao “dublju priču“, iako se ona stavlja u “kontekst pravoslavnog pitanja”.

“Utjecaj trećih zemalja nije dobrodošao ako u sebi ima narav osvajačkih i ratnohuškačkih politika“, koje su se u nedjelju mogle vidjeti u Crnoj Gori, istaknuo je hrvatski ministar, koji se ipak nada da će se situacija smiriti.

Izvor: Agencije