U Hrvatskoj počeo terenski popis stanovništva

U ponedjeljak je počelo terensko popisivanje stanovništva, a na teren izlaze popisivači koji će popisivanje provoditi do 17. oktobra.

Dolaskom u stanove popisivač će popisati sve osobe, kućanstvo i stan (EPA - Ilustracija)

U Hrvatskoj je u ponedjeljak počelo terensko popisivanje stanovništva, na teren izlaze popisivači koji će popisivanje provoditi do 17. oktobra, a uz majice i maske s obilježjima Popisa 2021, imat će akreditacije, objavio je Državni zavod za statistiku(DZS).

Popisivači će, uz akreditacije, imati i prenosne računare, stoga će ih građani moći lako prepoznati, dodaju iz DZS-a, prenosi Hina.

U fazi terenskog popisivanja svaki popisivač bit će zadužen za određene popisne krugove.

Dolaskom u stanove popisivač će popisati sve osobe, kućanstvo i stan.

Jedna osoba može dati vlastite identifikacijske podatke, podatke o stanu i kućanstvu te podatke za sve članove kućanstva, a ako su u trenutku popisivanja prisutni i ostali članovi kućanstva, svaka osoba može popisivaču dati vlastite podatke.

Preuzimanje jedinstvene šifre

U fazi terenskog popisivanja (faza CAPI) popisivači će obići sve adrese, uključujući adrese onih kućanstava koja su se samostalno popisala kako bi od njih preuzeli jedinstvenu šifru koju su dobili nakon uspješno provedenog samopopisivanja (faza CAWI).

Jedinstvene šifre moguće je osobno uručiti popisivaču kada on dođe na adresu ili ju je moguće ispisati te ostaviti na vidljivu mjestu kako bi je popisivač mogao preuzeti.

U prvoj fazi provedbe Popisa samopopisivanjem je do nedjelje u 15:00 sati uspješno popisano više od 1.326.000 građana, naveli su iz DZS-a.

Popis stanovništva provodi se u dvije faze: od 13. do 26. septembra građani su se mogli samostalno popisat u elektroničkom sistemu e-Građani, a od 27. septembra do 17. oktobra popisivači popisuju sve popisne jedinice koje se nisu samostalno popisale ličnim intervjuom sa stanovništvom pomoću elektronskih uređaja te kontroliraju podatke prikupljene u prvoj fazi provedbe Popisa 2021.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada