Brisel poziva na deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova

U interesu je svih da nađu način kojim bi se omogućila sloboda kretanja i poboljšao svakodnevni život ljudi, navodi se u saopćenju visokog predstavnika Evropske unije za vanjske poslova Josepa Borrella.

Kosovo smatra da je akcija izdavanja privremenih tablica za srbijanska vozila legitimna (Reuters)

Evropska unija pozvala je u srijedu navečer na hitnu deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova i poručila da se sve provokacije ili jednostrane akcije moraju izbjeći, jer bi one bile direktno protiv interesa građana u regiji.

“Pozivamo rukovodstvo Srbije i Kosova da preduzmu odgovoran pristup i da, kroz dijalog i uz posredovanje EU-a, izbjegnu svaku dalju eskalaciju, ponovo uspostave mirnu atmosferu i rade na postizanju ostvarivih rješenja.”

“U interesu je svih da nađu način kojim bi se omogućila sloboda kretanja i poboljšao svakodnevni život ljudi”, navodi se u saopćenju visokog predstavnika EU-a za vanjske poslova Josepa Borrella povodom situacije na sjeveru Kosova.

Sporazumi validni i obavezujući

“Dijalog uz posredovanje EU-a jedina je platforma za rješavanje svih otvorenih pitanja i mi snažno pozivamo obje strane da ga u potpunosti iskoriste”, naglasio je Borrell.

U saopćenju Evropske službe za vanjske poslove se još jednom ističe da svi sporazumi postignuti u procesu dijaloga uz posredovanje EU-a od njegovog početka 2011. godine ostaju validni i obavezujući za obje strane.

“Prethodni sporazumi predstavljaju značajan element za sveukupnu normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. EU i njene države članice pozivaju Kosovo i Srbiju da bez odlaganja i u potpunosti poštuju i primijene sve svoje obaveze proistekle iz dijaloga”, zaključuje se u saopćenju, prenosi Tanjug.

Kurti: Uspostavljanje reciprociteta

Jedinice specijalne policije Kosova ROSU u ponedjeljak su raspoređene u blizini dva granična prelaza na sjeveru Kosova – Jarinja i Brnjaka – gdje osiguravaju primjenu uredbe Vlade Kosova da se izdaju privremene tablice na graničnim prelazima za automobile koji iz Srbije ulaze na Kosovu sa srbijanskim tablicama.

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da “uspostavljanje reciprociteta za postavljanje privremenih tablica Kosova za automobile sa srbijanskim registarskim oznakama nije želja Kosova, već nametanje Srbije“.

Kosovo smatra da je ta akcija legitimna te da je odluka donesena “u dogovoru s međunarodnim partnerima”, dok Srbija insistira da je akcija jednostrana i mimo potpisanih sporazuma, ali priznaje da je rok iz sporazuma o tablicama od 2016. godine istekao 15. septembra.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO