Đoković snimljen s komandantom ‘zloglasnih’ Vukova sa Drine

Fotosi objavljeni na Twitteru u nedjelju pokazuju kako Đoković sjedi za stolom pored Milana Jolovića, bivšeg komadanta koji nosi nadimak “Legenda”.

Srbijanska teniska zvijezda Novak Đoković kritiziran je zbog fotografije na kojoj se vidi s bivšim komadantom zloglasne paravojne jedinice Vukovi sa Drine (EPA)

Srbijanska teniska zvijezda Novak Đoković kritiziran je zbog fotografije na kojoj se vidi s bivšim komadantom zloglasne paravojne jedinice “Vukovi sa Drine”, koja je sudjelovala u genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici.

Fotografije objavljene na Twitteru u nedjelju pokazuju kako Đoković sjedi za stolom pored Milana Jolovića, bivšeg komadanta koji nosi nadimak “Legenda”.

Mnogi Srbi slave Jolovića jer je spasio život osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću tokom rata u Bosni početkom 1990 -ih.

Fotografije Đokovića kasnije su objavili lokalni mediji.

Sud UN -a 2017. proglasio je Mladića, bivšeg generala bosanskih Srba, krivim za genocid i ratne zločine u Bosni i osudio ga na doživotni zatvor.

“Vukovi sa Drine” bili su vojna jedinica Vojske Republike Srpske, koja je sudjelovala u masovnom ubijanju Bošnjaka u Srebrenici, koje su međunarodni sudovi kasnije ocijenili genocidom.

Pjevao sa Miloradom Dodikom

Tokom nedavnog posjeta Bosni, Đoković je viđen kako pjeva na vjenčanju sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, poznatim poricateljem genocida koji se redovito zalaže za otcjepljenje entiteta Republike Srpske.

Al Jazeera je kontaktirala Đokovićeve predstavnike radi komentara, ali do vremena objavljivanja nije dobila nikakav odgovor.

Politikolog Jasmin Mujanović napisao je na Twitteru kako je vjerojatno da Đoković neće izgubiti sponzorske ugovore zbog povezanosti sa kontroverznim ličnostima.

“Poricanje genocida u Bosni i/ili povezivanje s onima koji su uključeni u isto (uključujući i stvarna ubistva) donosi vam Nobelove nagrade i glavna predavanja, a ne društveni ostrakizam”, napisao je Mujanović.

“Za one koji broje, 0 je i koliko je sponzora izgubio zbog poziranja s markom pića nazvanom po nacističkom suradniku iz Drugog svjetskog rata Draži Mihailoviću. Ili kad je primio nagradu od entitetske vlade Republike Srpske, a među prethodnicima su Milošević, Mladić, Karadžić itd. ”

Đoković je prethodno izazvao kontroverze 2020. godine kada je prihvatio Orden Republike Srpske, koji mu je uručio Dodik.

Nagrada je navodno dodijeljena za Đokovićev rad na promociji tenisa u Republici Srpskoj.

Izvan terena je poput Aleksandra Vulina

Međutim, kritičari su primijetili da su prethodni dobitnici ordena bili osuđeni srpski ratni zločinci poput Mladića, Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika, Biljane Plavšić i nacionalističkog bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića.

“Đoković je mogao biti najveći svih vremena, mogao je predstavljati cijeli planet sporta i pomoći na milijardu načina”, napisao je kolumnist Dragan Bursać u nedavnoj kolumni za web stranicu Radio Sarajeva.

“Umjesto toga, dijeli odlikovanje s ratnim zločincima Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem, pjeva na seoskim vjenčanjima s Dodicima i na izletima s ljudima koji su bili zaduženi za organizaciju [vojnih] operacija koje su dovele do genocida.

“Tada možemo reći da je najbolji svjetski tenisač, izvan teniskog terena, baš poput Vulina Aleksandra”, dodao je Bursać, misleći na jastrebovog srbijanskog ministra unutarnjih poslova.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO