Slovenija predlaže broj hospitalizacija kao kriterij za buduće mjere

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je ranije u petak da je u ovoj sedmici broj novooboljelih 31,6 posto veći nego prošle sedmice.

U pandemiji je važna osobna odgovornost svakog pojedinca, upozoravaju zdravstveni stručnjaci (EPA)

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 377 novih slučajeva zaraze korona virusom, a umrla je jedna osoba, izvijestio je u nedjelju Nacionalni stožer civilne zaštite.

Trenutno je u Hrvatskoj ukupno 3.331 zabilježenih aktivnih slučajeva COVID-a 19. Među njima je 391 pacijent na bolničkom liječenju, a na respiratoru je 51 pacijent, prema podacima objavljeni u nedjelju prije 12 sati.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je ranije u petak da je u ovoj sedmici broj novooboljelih 31,6 posto veći nego prošle sedmice.

Hrvatska u ovu školsku godinu ulazi s više oboljelih nego prošle godine, zbog čega zdravstvene vlasti najavljuju mjere koje koliko toliko štite djecu od bolesti.

“… Ukoliko se pojavi bolestan učenik, a ako se nose maske, neće svi u njegovoj neposrednoj blizini trebati ići u samoizolaciju”, rekao je Capak.

Ministar zdravstva Vili Beroš iznio je podatak o visokom udjelu nevakcinisanih među hospitaliziranim i zaraženim osobama.

“S 50,69 posto cijepljenog odraslog stanovništva nismo postigli razinu koja jamči sigurno zdravstvenu budućnost”, upozorio je Beroš i pozvao na osobnu odgovornost svakog pojedinca, piše Hina.

Zaključno s 28. avgustom 1,71 miliona osoba u Hrvatskoj vakcinisano je barem jednom dozom, a od njih je vakcinacija završena za 1,60 miliona osoba, na 4,06 miliona stanovnika u zemlji.

Slovenija: Hospitalizacija bi mogle biti kriterij za buduće mjere

U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđene 273 nove zaraze korona virusom, a epidemiologe brine punjenje bolnica, što će vladi predložiti kao glavni kriterij pri budućem donošenju mjera.

Sa 1.396 PCR testova otkriveno je 273 zaraženih, uz 19,6 posto pozitivnih nalaza među testiranima. Nijedan pacijent nije umro, sedmodnevni prosjek dnevno zaraženih povećao se na 418, objavila je u nedjelju vlada.

Sve epidemiološke krivulje i dalje strmo rastu, posebno hospitalizacije. Vladini epidemiolozi zato će u ponedjeljak na savjetovanju predložiti da popunjenost bolnica bude ove jeseni glavni kriterij za donošenje budućih protuepidemijskih mjera.

Premda je prosječna životna dob hospitaliziranih 64 godine, ima i pacijenata mlađe životne dobi, a najmlađi  hospitalizirani ima 21 godinu, prenose mediji.

Dosad je u Sloveniji u potpunosti vakcinisano protiv COVID-a 19 43 posto stanovništva.

Trocifrene broje novozaraženih bilježi i Bosni i Hercegovini. U toj su zemlji u posljednja 24 sata detektovane 322 osobe pozitivne za korona virus, na 1.743 analizirana uzoraka. U istom periodu preminule su dvije osobe.

U Srbiji su u posljednja 24 časa potvrđena 1.722 nova slučaja korona virusa, od 9.503 testirana uzorka. Od posljedica korona virusa umrlo je još devet osoba.

Izvor: Agencije