Tužitelji BiH i advokati protiv izručenja Zorana Mamića Hrvatskoj

Bivši trener zagrebačkog nogometnog kluba Dinamo se od hrvatskog pravosuđa sklonio u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo također ima.

Zoran Mamić na Sudu Bosne i Hercegovine u Sarajevu (Stringer/PIXSELL)

Bosanskohercegovački tužitelji i advokati bivšeg trenera zagrebačkog nogometnog kluba Dinamo Zorana Mamića u utorak su se na Sudu Bosne i Hercegovine u Sarajevu usprotivili njegovom izručenju Hrvatskoj, tvrdeći da za to nisu ispunjeni zakonski uvjeti.

Tokom ekstradicijskog ročišta, tužiteljica Gordana Bosiljčić kratko je rekla da Mamić ne treba biti izručen Hrvatskoj i da je sve elaborirano u pisanom podnesku, koji nije bio dostupan novinarima, prenosi Hina.

Mamićevi advokati Zdravko Rajić i Davor Martinović su detaljno obrazlagali zašto Bosna i Hercegovina ne bi trebala izručiti Mamića, koji je na pitanje sudije da se izjasni kazao da se potpuno pridružuje navodima koje su iznijeli njegovi branitelji.

Prava zajamčena međudržavnim sporazumom

Hrvatsko pravosuđe njegovo izručenje traži po tri osnova: radi ponovljenog sudskog postupka po odluci Vrhovnog suda Hrvatske, koji je ukinuo dio presude Županijskog suda u Osijeku i naložio ponovno suđenje; zbog izdržavanja kazne od četiri godine i osam mjeseci zatvora, na koliko je pravomoćno osuđen u potvrđenom dijelu prvostupanjske presude; zbog istrage o podmićivanju trojice sudija osječkog suda u sklopu koje je i Zdravku i Zoranu Mamiću određen pritvor.

Advokati smatraju kako ni u jednom od tih slučajeva nema pretpostavki za uzručenje.

Vezano za obnovljeno suđenje, Mamićeva odbrana tvrdi kako ga se ne može izručiti jer je riječ o krivičnom djelu počinjenom prije stupanja na snagu ugovora između Hrvatske i Bosne i Hercegovine o izručenju 2012. godine, a u odnosu na izručenje radi izdržavanja kazne odbrana smatra da Mamić ima pravo odlučiti u kojoj će državi izdržavati kaznu, jer mu je to zajamčemo međudržavnim sporazumom.

‘Proces u Osijeku duboko kontaminiran’

“To su standardi međunarodnog prava i ne treba ih posbeno elaborirati”, kazao je Rajić.

Martinović je ustvrdio kako u slučaju istrage o podmićivanju sudija u Osijeku nisu zadovoljena tri ključna uvjeta.

Prvi je da je u Bosni i Hercegovini za to propisana kazna manja od godine zatvora, drugi to što je podmićivanje obavljeno na teritoriju Bosne i Hercegovine, gdje su navodno sudijama davani novac i drugi darovi, kao i to da Mamić navodno u Hrvatskoj ne bi imao pravo na pravično suđenje.

Advokati tvrde da je cijeli sudski proces protiv Mamića u Osijeku duboko kontaminiran, jer su sudije koje su tamo sudile pod istragom zbog sumnje da su primali mito.

Dodatni argument protiv izručenja je to što, kako tvrdi Martinović, odluka o određivanju pritvora braći Mamić u Hrvatskoj još nije pravomoćna, jer je na nju uložena žalba, koja još nije riješena.

‘Žrtve otrovne medijske kampanje’

“Ovo je samo želja da se zadovolje potrebe medija i da se Mamiće tretira kao ozloglašene”, kazao je Martinović, dodajući da su braća Mamić postali žrtve “otrovne medijske kampanje” u Hrvatskoj.

Rajić je uvjeren da će odluka suda biti povoljna za njegovog klijenta.

“Fiksnog roka nema. Odluku očekujemo za dvadesetak do mjesec dana”, izjavio je Rajić novinarima.

Pred sudom je 12. azgusta održano odvojeno ekstradicijsko ročište, po zahtjevu Hrvatske za izručenje Zdravka Mamića, no odluka do sada nije donesena.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine i odbrana i tada su se sa sličnim argumentima kao i u slučaju Zorana Mamića usprotivili izručenju.

Izvor: Agencije