Tužilaštvo BiH primilo 29 prijava, uključujući i one protiv Dodika

Prijave su stigle nakon odluke bivšeg visokog predstavnika međunarodne zajednice Valentina Inzka o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Valentin Inzko donio je dopunu Krivičnog zakona BiH, kojom je uveo zabranu negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina (AP)

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, nakon odluke bivšeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine do petka je zaprimljeno 29 prijava.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, među njima su i prijave protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda, prenosi Anadolija.

Inzko je, koristeći svoje ovlasti, donio dopunu Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kojom je uveo zabranu negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina utvrđenih pravomoćnim presudama nadležnih međunarodnih i domaćeg suda i kazne za počinioce.

Ovu odluku donio je 23. jula, a zakon je stupio na snagu osam dana od dana objavljivanja na službenoj internetskoj stranici Ureda visokog predstavnika (OHR), odnosno dan od objavljivanja u Službenom listu Bosne i Hercegovine, 28. jula.

Kazna do pet godina zatvora

Prema novim odredbama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, negatorima ratnih zločina i onima koji veličaju ratne zločince prijeti zatvorska kazna do pet godina.

Političari u Bosni i Hercegovini su različito reagirali na Inzkove intervencije u Krivični zakon.

Dodik je najavio kako se u bh. entitetu Republika Srpska taj zakon neće provoditi te je zaprijetio otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije