Drugi dan manje gužve ispred Zetre

Približno 2.500 doza AstraZenecine vakcina utrošeno je u subotu, saopćila je kantonalna vlada u Sarajevu.

Građani Sarajeva su pozvani da bez najave dođu na vakcinaciju u dvoranu Zetra (Armin Durgut / PIXSELL)
Građani Sarajeva su pozvani da bez najave dođu na vakcinaciju u dvoranu Zetra (Armin Durgut / PIXSELL)

Manje građana došlo je jutros ispred sarajevske dvorane Zetra, drugog dana vakcinacije protiv korona virusa za koju nije potrebna prethodna najava.

Približno 2.500 doza AstraZenecine vakcina utrošeno je dan ranije, saopćila je kantonalna vlada u subotu, od 4.000 planiranih dokaza.

Prema ranijoj najavi Vlade Kantona Sarajevo, u Zetri se mogu vakcinisati svi građani, stanovnici Kantona Sarajevo, stariji od 18 godina. Vakcinacija se odnosi samo na osobe koju prvi put primaju vakcinu protiv korona virusa.

“Građani su pozvani da dođu bez najave, da se vakcinišu”, rekla je Mirna Pecikoza, glasnogovornica Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Kanton Sarajevo je bio jedna od najpogođenijih regija korona virusom u Bosni i Hercegovini. Od početka pandemije u martu 2020. zaraženo je približno 53.000 građana, na nešto manje od pola miliona stanovnika. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih korona virusom u tom kantonu je 13. No, iako je epidemiološka situacija zadovoljavajuća, zdravstvene vlasti upozoravaju na strogo pridržavanje epidemioloških mjera, kao i vakcinaciju.

Mnoge javne ličnosti uključile su se u kampanju pozivanja građana da se vakcinišu protiv korona virusa, kako bi zemlja izbjegla novi talas pandemije.

Dani otvorenih vrata će trajati još u nedjelju i ponedjeljak, prema trenutnim najavama zdravstvenih vlasti. Građani se mogu vakcinisati od 8 sati ujutro do 20 sati navečer.

U cijeloj Bosni i Hercegovini od početka pandemije korona virusa zaraženo je više od 205.000 osoba, na 3,7 miliona stanovnika. Umrlo je skoro 9.700 osoba, što zemlju svrstava među one sa najvećom stopom smrtnosti od posljedica korona virusa u svijetu.

Virus se ponovo širi svijetom

Šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je ranije u subotu da su novi slučajevi korona virusa u porastu za 80 posto u pet od šest regija u svijetu u posljednje četiri sedmice.

Porast slučajeva je posljedica širenja delta varijante korona virusa koja je registrovana u 132 države.

WHO zemlje poziva na pravedniju raspodjele vakcina protiv korona virusa, dok istovremeno traži da ljudi iskoriste svaku vakcinu koja im je dostupna u njihovim lokalnim zajednicama.

Epidemiolozi upozoravaju da pandemiju korona virusa neće biti moguće zaustaviti bez i masovne vakcinacije, ali i pridržavanja strogih epidemioloških mjera, koje uključuju držanje distance, nošenje maske preko lica i pojačanu higijenu.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO