Palmer: Izborni sistem u BiH treba biti pravičniji i transparentniji

SAD i EU stoje rame uz rame da pomognu proces izmjene izbornog zakona u BiH, rekao je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara u Uredu za Evropu i Euroaziju Matthew Palmer.

Palmer i Eichhorst od 3. jula borave u posjeti Bosni i Hercegovini, a zajednička posjeta je prvenstveno fokusirana na ustavnu i izbornu reformu, koja je potrebna za odlučan iskorak BiH na putu zemlje ka EU (Fena)

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara u Uredu za Evropu i Euroaziju Matthew Palmer i direktorica za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst održali su u Sarajevu sastanak sa Interresornom radnom grupom za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH, na kojem su prisustvovali i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson i šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU-a u BiH ambasador Johann Sattler.

Palmer je nakon sastanka kazao kako predstavnici radne grupe imaju prioritet da rade na promjeni Izbornog zakona, a ova godina je ta u kojoj se trebaju provesti sve promjene, prenio je sarajevski portal Klix.ba.

“Kao što su brojne stranke i predstavnici civilnog društva uočili, potrebne su brojne promjene transparentnosti i pravičnosti izbornog sistema. Mnogo je posla koji treba uraditi”, izjavio je on, te dodao da se OSCE ponudio da bude domaćin radnom sastanku na kojem bi trebali biti i međunarodni eksperti.

“Sjedinjene Američke Države i Evropska unija stoje rame uz rame da pomognu ovaj proces”, izjavio je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara u Uredu za Evropu i Euroaziju te kazao kako očekuje okupljanje političkih lidera i dijalog.

Angelina Eichhorst je kazala kako su imali dobar sastanak te da je ohrabrena porukama koje je dobila.

Važna pitanja

“Dotakli smo se važnih pitanja, suštinskih, koja mogu promijeniti život građana. Reforma je riječ koju ste toliko puta mogli čuti, a sada je vrijeme da to ne bude puka fraza, nego aktivnost”, izjavila je direktorica za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo EEAS-a.

Kazala je kako 2021. godina predstavlja priliku za iskorak kod ustavnih reformi i promjene Izbornog zakona.

“Ključne aktivnosti su pred Interresornom radnom grupom, slijedi provedba brojnih presuda, a nadam se da će proces biti inkluzivan. Mi smo tu da pomognemo”, izjavila je Eichhorst.

Član Interresorne radne grupe Bariša Čolak kazao je kako je dogovor interes svih te da, ako dogovora ne bude, postoje opasnosti da nastanu brojne posljedice.

Palmer i Eichhorst u nedjelju su s liderima Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovičen, a potom i s predstavnicima opozicionih stranaka iz bh. entiteta Federacije BiH i Republike Srpske razgovarali o izmjenama Izbornog zakona BiH, prenijela je Fena.

Planirano je da danas razgovaraju i sa članovima Predsjedništva BiH.

Palmer i Eichhorst od 3. jula borave u posjeti Bosni i Hercegovini, a zajednička posjeta je prvenstveno fokusirana na ustavnu i izbornu reformu, koja je potrebna za odlučan iskorak Bosne i Hercegovine na putu zemlje ka EU.

Izvor: Agencije